De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Phoenix - En dansföreställning som väckte Hörsalen till liv


Olle Eriksson 2023-03-10

Bild:Ylva Freij Sandberg (ES20a)

Bild:Ylva Freij Sandberg (ES20a)

Bild:Ylva Freij Sandberg (ES20a)

Bild:Ylva Freij Sandberg (ES20a)

Musik och dans kunde höras, eka ut ur Hörsalens dörrar och ut på Drottninggatan i början av februari. De Geergymnasiets danselever presenterade då årets vinterföreställning Phoenix, A New Beginning. En dansföreställning som fått mycket bra feedback och tio av tio från lärarna.
 

Med ett betyg på tio av tio så tar Phoenix dig på en resa genom både kärlek och sorg. En dansföreställning där eleverna har lagt ner både blod, svett och tårar och där eleverna visar en stark gemenskap och ett stort engagemang. 

 

Dans eleverna som går tredje året på De Geer har ett litet annorlunda gymnasiearbetet i jämförelse med de som går samhällslinjen tvingas skriva långa rapporter. Eleverna i ES20a bestämde gemensamt att deras gymnasiearbete skulle bli vinterföreställnign i februari.
Redan under sommarlovet hade vi börjat spåna på vårat gymnasiearbetet och vid skolstarten i Augusti började det intensiva arbetet, säger Maya Sölvestad från ES20a. 


Manus med kärlek och relationer 

Maya som går Dans och koreografi var en av eleverna som var med och skrev manuset till Phoenix. Hon berättar att klassen kom på idéen om att göra en dansföreställning som ska handla om en person. I föreställningen får man följa med personen från födseln och se hela livsresan med både kärlek, relationer och motgångar och som sedan uttrycks med olika danskoreografier.
Vi bestämde i helklass om namnet Phoenix, vi ville ha ett namn man inte kunde definiera om det var ett kill- eller tjejnamn samt att det passade även väldigt bra symboliskt sätt med fågeln Phoenix som reser sig ur askan, berättar Maya.

   

Manusskrivandet var en av sakerna treorna fick göra men de skulle även sätta samman en egen koreografi som ska passa till manuset.
Att göra en koreografi om en person var inte så svårt, men det beror också på vem du frågar.

Förutom treorna så bidrog även eleverna som går dans i årskurs ett och två på De Geer med två varsina koreografier. Maya berättar att de hade förstås fått en del riktlinjer och krav som de var tvungna att följa, som att de skulle spegla en viss känsla som exempel glädje eller rädsla.
Men för min egen del gick det helt okej, kanske var lite stressigt att få ihop en koreografi, säger Maya.  


Övning ger färdighet  

I år var det stor variation på olika dansgenrer och det bjöds på allt från hiphop till jazz. Mycket tid har använts men även blod svett och tårar ligger till grund för dansföreställningen i både manusarbete och i skapande av koreografier. Maya berättar även att det ligger väldigt mycket tid på att öva in alla koreografier och att de officiellt började öva in dem i oktober månad.
Minst 10 timmar i veckan gick åt för att öva in koreografierna men det blev självfallet mer tid när det närmade sig premiären.     


Oavsett hur länge man övar finns det alltid en nervositet innan man ska upp på scenen under en premiär, skrattar Maya. Detta håller Pia Mucchiano danslärare på De Geergymnasiet med om, men hon påminner även om att nervositeten även resulterar i en bra energi ute på scenen.
Den andra föreställningen brukar kunna vara den svåraste att få upp samma energi som vid premiären, men som alltid gäller det att hitta en balans mellan nervositeten och den energin. 

    

Publiken är aldrig den andre lik och varierar beroende på vilken föreställning det är. Dock den publik som Maya kommer ihåg som mest är ett av genrepen där tjugo personer i publiken låter som om hela Hörsalen var fullsatt.
Efter föreställningen har vi fått väldigt mycket bra feedback från alla som var där och tittade.
Pia berättar stolt att de har jobbat på fantastiskt och om hon betygsätter Phoenix så får den helt klart bästa betyg, tio av tio. 

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin