De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

En satans bra trummis


Vidar Ekekrantz 2023-05-31


Under det senaste halvåret har den psykedeliska doommetal-gruppen Psychedelic Witchcult börjat att etablera sitt namn. Möt gruppens trummis, Oskar Fridbäck, i en exklusiv intervju för Lärkan. 


Efter bara en halv minut börjar han prata om hur och varför gruppen bildades.
- Vi började att spela tillsammans eftersom vi trodde att det skulle kunna bli en rolig grej. Och vi hade rätt. Jag och Kimi började att spela tillsammans i högstadiet, och vi håller på än idag, även om vi har bytt ut många av medlemmarna som har varit med i gruppen.


Hur kommer det sig att de spelar just psykedelisk doom metal?
-  Vi märkte hur kul det var att jamma till det. Vi tar väldigt mycket inspiration från 1970-talets heavy metal. Väldigt mycket Black Sabbath, men det händer också att vi inspireras av mer moderna grupper, som till exempel Electro Wizards. 

Just att ha kul verkar vara prio 1 för gruppen, men det innebär inte att de bara leker runt. För några veckor sen släppte bandet nämligen sin första singelplatta, “Dust to Dust/Our Satanic Majesty”. Oskar var själv med och skrev texten till en av låtarna på plattan, “Dust to Dust”.
- Vi gillar att sätta vår egen spin på gamla litterära verk, just “Dust to Dust” handlar om någon Jack the Ripper-liknande figur. Någonting som vi tycker är fruktansvärt kul är att driva med satanism och kyrkan. 

Jag kan inte låta bli att fråga om gruppen är säkra på att de verkligen inte är satanister.
Oskar skattar till:
 Nä, nej. Jag tror inte att det finns så många metalband som faktiskt är det. Det är ju mest en rolig grej. Satanism och sånt är liksom en del av genren.


Finns det några planer på att släppa en till skiva? När kan man förvänta sig att den släpps?
- Vi vill jättegärna släppa ett album, och mycket av materialet för nästa skiva är klart. Men det kommer nog att hinna ändras rätt så mycket tills skivan är redo för att släppas. Det är väldigt dyrt och tidskrävande att spela in och så, därför kommer ni nog att få vänta ett ganska bra tag tills ni får lyssna på den. Kanske kan vi börja spela in nu i sommar. 

Doommetal är en smal genre och det är inte alldeles lätt att växa i popularitet med det.
- Det är svårt att komma ut i världen med det här. Men vi håller ju som sagt bara på med musiken för att det är kul, vi tar det inte på blodigt allvar. Dock så har vi under de senaste veckorna börjat få mer och mer publicitet. Några av låtarna som vi har gjort har delats på Youtube, och en polsk metaltidning valde faktiskt att skriva en artikel om oss. Det finns också personer som har köpt våran musik både online och i verkligheten, men om det beror på den polska tidningsartikeln eller inte kan jag ej svara på. 


Jag vet ju att ni har spelat live några gånger, men hur känns det att bara vara tre personer på scenen? Blir det inte svårt?
- Nej, några större problem har inte uppstått. Jag tycker att det är skönt att inte vara så många i bandet eftersom det blir mycket lättare att anpassa sig till tider ju färre man är. Vi får ju med gitarr, bas och trummor när vi spelar, och det är allt som behövs.

Innan han slutar att prata så lägger han till en kommentar om hur mycket han ogillar backing tracks. 

Vad väntar i framtiden?
- Vårt största projekt måste ju vara albumet som vi förhoppningsvis snart ska börja spela in. Vi har några gig som vi ska spela, bland annat på Västerås cityfestival, samt några andra mindre spelningar. Vi ser det som träning inför framtiden. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin