De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Äntligen lite feminism på De Geer!


Linnea Landberg 2014-06-04

Bild:Karin Kristensson

Snart är terminen slut, men det händer fortfarande saker på skolan. I måndags träffades ett gäng icke-killar i aulan för att diskutera feminism och planera starten på en ny förening på skolan.


Klockan 16.00 var alla, som inte var killar, välkomna till Aulan. Feministiskt häng! ordnades av Daniella Axelsson och Mirna Pozo Batho, båda medlemmar i skolans Amnestyförening. Idéen om en feministisk grupp uppkom på ett Amnestymöte och många tyckte att det var en bra idé. Kanske var det Feministiskt Initiativs framgång i EU-valet som inspirerade idéen? 

Under måndagen sattes lappar upp runt om i skolan där Mirna och Daniella bjöd in till träffen. Detta var dock inte uppskattat av alla. Senare under dagen kunde man hitta inbjudningar till ”Patriarkatiskt häng” i aulan under samma tid. Vissa killar kände sig uteslutna och tyckte det var orättvist att killar inte var välkomna, därför sattes dessa patriarkat-lappar upp i skolan. 
   Feminism är ett svårtolkat ord för många. Många tror direkt att en feminism är en manshatare och tycker att kvinnor är klart bättre än män. Detta stämmer dock inte. Feminism handlar om jämställdhet och anledningen till att killar inte var inbjudna till träffen är för att alla som uppfattar sig som kvinnor ska få tala ut och ha en fristad i en skola och i en värld där patriarkatet är störst. 

 Träffen blev lyckad, trots hat från många killar. Det bjöds på veganfika och alla samlades i en ring och pratade feminism. 
   - Det var jättekul och bra, säger Evelina Bravo i SA13b, som var med på träffen. 
   I höst kommer en skolgrupp att starta, där även killar är välkomna. 
   - Jag hoppas att det här är början på något stort, säger Louise i SA13b. 
   Feminism är något som borde spridas i alla hörn av världen, även på skolor. Initiativet till en feministisk skolgrupp är ett klart tecken på att kvinnorna på De Geer börjar ta mer plats.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin