De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

När ska skolan ta tag i toalett-problemet?


Vendela Berg 2017-04-05


Att kunna få gå på toaletten i lugn och ro kan man tycka borde vara en mänsklig rättighet. Borde inte trivsel och trygghet också räknas med?

På De Geergymnasiet är vi över 600 elever. Med 35 toaletter i huvudbyggnaden kan man tycka att det borde vara tillräckligt, men så är tyvärr inte fallet. Man skulle nog våga säga att väldigt många elever är missnöjda med toaletterna.

I mina intervjuer bad jag eleverna att beskriva toaletterna med fyra ord för att få en bild av deras uppfattning. Ord som ständigt upprepar sig lyder: ofräscha, äckliga, smutsiga och ovårdade. Även ord som usch, motbjudande och läskiga dyker upp under intervjuerna. Två av dem som reagerat kraftigt är Gabriel Perwe och Emilia Nilsson från Sa16B.

Enligt Gabriel borde toaletterna erbjuda gratis mensskydd till livmoderbärare och ‘’Air Wick’’ eller något annat som får toaletterna att dofta fräscht. Emilia är inne på samma spår.
- Byt allt. Toaletten kan ju vara kvar men allt annat är ju i princip sliskigt, säger Emilia Nilsson.

Emilia rekommenderar även ‘’Easy One’’ som är färdiga servetter i en lagom storlek för att det inte ska slösas papper i onödan.

En annan aspekt som är viktig är tryggheten och trivseln. Tyvärr dippar skolans toaletter även där. Med trasiga lås kan inte eleverna låsa om sig på toaletten vilket bidrar till att elever inte känner sig trygga. Därför undviker många att använda toaletterna. Fler nämner också att de skulle uppskatta mer ljudisolerade toaletter med låg musik där man får känna sig ifred. Som det ser ut nu, används de ofta bara vid så kallade nödlägen.

- Jag går inte på toan i skolan allt för ofta om det inte gäller en krissituation, säger Albin Willner, ännu en elev från Sa16B.

Magdalena Hjort, är en av dem elever som tycker att skoltoaletternas skick måste tas på allvar.
- Något behöver göras, för så som situationen ser ut nu är det förskräckligt. Man borde göra en liknande satsning som man gjort på toaletterna på Hagagymnasiet, berättar Magdalena.

Sammanfattningsvis har alla åtta elever upplevt i princip samma sak: inget toalettpapper, ingen tvål, inget handtorkpapper, toaletter som inte går att låsa och generellt stökiga toaletter.

Önskemål från eleverna är bland annat mycket mer noggrann städning som utförs oftare, så att man slipper se nedtrampat papper som ligger och skräpar på golvet. Med över 600 elever på skolan så blir det också många toalettbesök, vilket gör att bland annat pappret inte räcker till.

- Pappret som är till för handtork är nästan, om inte alltid slut. Det har gått så långt att jag blir förvånad om det faktiskt finns papper, tillägger Magdalena.

Magdalena är inte ensam om att bli förvånad när det faktiskt finns tvål och papper inne på toaletterna.

Men kanske är det inte bara städbolaget Miab/NCA som ansvarar för de mindre lockande toaletterna, även eleverna har ett ansvar. Enkla saker som att plocka upp papper man tappar på golvet och tänka på hur mycket tvål man tar kan bidra till så mycket mer än vad man tror. Varsamhet kan också bidra positivt då låsen på toaletterna inte alltid fungerar.

Emelie Söderholm berättar att hon kanske skulle kunna vara med och se till att saker och ting ändras, men att det inte är något hon borde behöva göra. Hon tycker att det är skolans ansvar att se till så till exempel låsen fungerar och att toalettpapper är tillgängligt.

Idag har elevrådet tagit tag i frågan och nu startar de en namnlista för ‘’Toalettuppropet’’. Deras mål är att alla toaletter på skolan ska gås igenom för att säkerhetsställa att alla toaletter är fungerande. Även att minst en elev i varje klass ska få information om hur man kan felanmäla genom elevskyddsombuden. Elevrådet vill också att alla toaletter på våning 2 och 3 ska städas minst två gånger per dag och att alla toaletter på sikt ska renoveras.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin