De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Sten behöver assistent


Sanna Vähäkangas, Fredrika Sederholm 2019-05-27

Bild:Sanna Vähäkangas

Bild:Sanna Vähäkangas

Bild:Sanna Vähäkangas

Sten Hansson, vår ordningsamme och tålmodige skolbibliotekarie, har idag i en väldigt stressig arbetsmiljö. Bokhögarna växer och väntetiderna blir längre. Vi på Lärkan vill ge Sten mer tid till biblioteket och för hans visioner att förverkligas.

Inne i skolbiblioteket på De Geer möts man av böcker i travar och lådor på golvet. Det är ett välkomnande som inte ger intryck av ordning. Rader med bokhyllor fyllda med böcker samt lådor på golven som är fyllda med böcker som inte plockats upp än. Sten hittar man inne på kontoret bakom disken framför en dator om han inte är ute i biblioteket och plockar.

- Egentligen skulle vi var tre bibliotekarier för att på ett effektivt sätt kunna göra allt som behövs, säger Sten.


Forskning av skolbibliotek har visat att det är rimligt för en bibliotekarie att kunna hjälpa cirka 400 elever i en gymnasieskola. De Geer och Kungsgård har idag ett gemensamt skolbibliotek med endast en bibliotekarie. Detta innebär att Sten servar cirka 2000 elever och lärare. Så att Sten lever i en stressig arbetsmiljö finns ingen tvivel om.


Stens vardag är mycket varierande beroende på årstid. Hösten speciellt är en stressig tid eftersom alla ska låna böcker och få lånekort. Den hektiska perioden pågår i cirka 2-3 månader. Men en “vanlig” dag för Sten består oftast av att hjälpa elever och lärare med vad de behöver, in- och utlåning av skönlitteratur, facklitteratur och kurslitteratur. En stor del av arbetssysslorna är även inköp av böcker till lärare för fortbildning.

-Ett skolbibliotek är som vilket annat bibliotek som helst fast kompakt. Jag är en person som gör allt.


En lärare intygar om problematiken på skolbiblioteket.

-Jag tror att det hade varit till stor hjälp för Sten om det hade funnit mer personal. Det är något som efterfrågas av oss lärare. Det är väldigt stressigt för Sten just nu. Jag tror att om biblioteket hade fungerat bättre hade det varit en större tillgång för undervisningen.


I en intervju ger även två elever sin syn på situationen. Både eleverna beskriver att biblioteket upplevs stökigt och att de inte skulle gå dit om de inte behövde.
Jag tycker det är synd om Sten när vi ska lämna in böcker vid skolstart och även vid slutet av terminen.

Känner du av att Sten bibliotekarien är stressad? Har det här påverkat dig?

- Ja ibland är han för stressad, jag tycker att det är synd om honom. Det dröjer ju ibland men det är ju för att han inte hinner och det är inte hans fel. Jag tycker att det är skolledningen som borde ta tag i att anställa en till.


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Tobias, Wilma, Rickard, Johan, Daniel, Matilda , Karin, Hassan, Xander, Gabriella, Samuel, Olle, Fredrika, Sanna