De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Från rugbyspelare till löpcoach


Olle Eriksson 2022-04-04



33-åriga småbarnsmamman Madelen Casta hade en framgångsrik karriär på rugbyplan, men en elak skada satte stopp för henne. I stället blev triathlon och löpning hennes framtid och med hennes enorma sportintresse är hon idag både en skicklig och peppande löpcoach. Tack vare Madelens starka engagemang och hennes positiva energi är hon idag även ledare och platschef för Runacademy Norrköping.

Madelen har alltid sökt sig till utmaningar och gillar att ha många bollar i luften, vilket inte är så konstigt när hon tidigare varit en stor talang med den ovala bollen och mer specifikt så var det rugbybollen som flög längst. Madelen var i tolvårsåldern då hon för första gången testade på Rugby. Allt började med att Madelen fick en stor sporre av sin pappa och om Madelen testade på fem prova-på-träningar så skulle hon få en sprillans ny cykel.
Det var inte så kul efter de första fem prov-träningarna. Vi spelade både med tjejer och killar och ibland kom jag hem med en stor fläskläpp men trots det så kände jag en saknad av den samhörighet man fick under träningarna, säger Madelen glatt. 

Vid 14-års ålder kände Madelen sig som lyckligast och hon hade stor motivation till att bli något mycket, mycket större i rugbyn. Madelen hade där gått in med inställningen att hon ville bli bäst i rugby. Det lönade sig och senare gjorde det att hon hamnade i det svenska landslaget i rugby. Men det som brukar hända många idrotststärnor hände tillsist Madelen. Hennes rugby-karriär tog slut i ung ålder och bara när Madelen var 22-år. Hon kunde inte längre spela någon mer rugby, på grund av att skadorna blev större och denna gång var skadan på knät mer akut och Madelen hade nu skadat korsbanden i knät.
Det var inte jag som bestämde att jag skulle sluta utan det var kroppen som sa ifrån,  den orkade inte mer.

Rugbyn gav skinn på näsan 
Med rugby i bagaget och med de tuffa erfarenheterna hon fått av rugbyn har Madelen fått en massa skinn på näsan. Madelen vill även säga att om det finns folk som inte testat rugby så finns det inget som sätter stopp och det är något som hon verkligen rekommenderar. 

- Självklart att om någon funderat på att testa rugby så ska du testa det. Det är magiskt, säger Madelen ivrigt. 
 

Som mamma har Madelen fått oerhört mycket nytta av att varit rugbyspelare och hon känner att hon kan stå på sig mycket mer. I framtiden hoppas Madelen mycket att hennes egna barn vill testa på rugby. Helst vill hon att de ska tycka det är lika kul och magiskt som hon själv tyckte det var i unga år.
Jag kommer aldrig att tvinga mitt barn till att testa rugby men det vore superkul om hon gillade det.

Jakten efter nya mål
Efter att Madelen blev tvungen att slutat i rugby så började den hektiska jakten att leta upp ett annat intresse att ägna sig åt. Via omvägarna testade hon på handboll och volleyboll men inget av dessa sporter föll hon för.
- Man kände inte samma tillhörighet och gruppkänsla som i rugby.

Från att ha varit en lagspelare så testar Madelen på att göra en så kallad Svensk klassiker som går ut på att man ska skida 60 till 90 km, simma 3 km, cykla 315 km och självfallet springa 30 km. Madelen nöjde sig inte med en svensk klassiker utan hon fortsätter sig in på och testade på triathlon. Det är via den ansträngande och roliga vägen som Madelen fan vägen till att finna ett stort intresse till löpning.
- Jag körde triathlontävlingen, Ironman 2016 som var den roligaste tävlingen jag sprungit.
Efter att hon hade kört Ironman, så spetsades löpintresset desto mer och Madelen har nu uppgraderats med löpcoachutbildning.

Peppande löpcoach blir platschef
Med en löpcoach utbildning och en massa erfarenhet blev Madelen snabbt populär och i slutet av 2017 blev hon uppringd av dåvarande platschef på Runacademy. Madelen blev tillfrågad om hon skulle kunna tänka sig att bli den nya platschefen på Runacademy Norrköping.
- Det var självklart att jag tackade ja och det kändes riktigt spännande, säger Madelen glatt.

Lite nervös till en början men Madelen öppnade upp som den nya platschefen 2018 på terminsstarten för Runacademy.
- Var förstås lite nervös i början, men vi byggde upp relationerna fint.
Madelen berättar att när hon började var det så många av de gamla ledarna som slutade. När hon började fick hon börja med att försöka rekrytera in mer nytt folk som skulle kunna tänka sig att bli en ledare för Runacademy. Madelen tyckte det var svårt till en början att rekrytera nytt folk men idag så får hon säga nej till folk som söker för att de redan är så många.
- Det som är så speciellt med att vara ledare och platschef på Runacademy är att det är en sån stor kontrast till jobbet och vardagen.

På plats på Runacademys träningspass är det mycket hejade och peppande som stärker allas självförtroende och höjer stämningen. Madelen berättar om hur mycket hon gläds när människor kommer dit halv trötta men åker hem med ett stort leende på läpparna.
- Jag gläds mycket när folket kommer dit men även när andra klarar av något nytt eller känner att de presterat bra.

Ett brinnande intresse i föreningslivet
Madelen är idag inte bara ledare och medlem i Runacademy, utan hon är även stor älskare till föreningslivet. Madelen är medlem i fem olika idrottsföreningar där bland annat Runacademy är en av dem.
- Idrottsföreningarna som jag är med i är UT Kolmården, Korpen Norrköping, Stavsjö IF och självfallet FAIK friidrott.

FAIK friidrott med inriktning medel och långdistans är en av de idrottsföreningar som hon också spenderar en del tid i men till skillnad från Runacademy så är Madelen inte tränaren utan blir då tränad av coach Robert Skoog. Madelen är som sagt en riktigt glad och tränings glad person och hon är alltid med på FAIKs intervallträningar förutom när hon har träningar med Runacademy.
- Att vara med i FAIK friidrott är något helt annat än att vara ledare för Runacademy och det ger en hel del andra känslor. Man får alltid uppmuntran och pepp av andra och man behöver inte ansvara för andra som en ledare.

Madelen har idag varit med i många olika tävlingar var av några av dem har hon kört för FAIK. Några av de bästa tävlingarna som hon har kört är igen Ironman men även Idre fjällmarathon och Göteborgsvarvet 2019.
- En av de tävlingarna som jag blickar framåt mot är att få köra Idre fjällmarathon igen.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin