De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Böcker, böcker, böcker


Linnea Landberg 2014-11-14


Du har säkert varit inne i ett antikvariat någon gång, luktat på de gamla böckerna och föreställt dig att du är med på inspelningen av en film från början av 1900-talet. Antikvariatet på Knäppingsborgsgatan 7 i Norrköping är mycket mer än så.


Jag hälsar på Reijo Rantanen, en skäggprydd glad man, utanför antikvariatet. Han säger något på tyska och leder in mig i affären. Det är lugnt i butiken, tyst. Jag ser mig omkring på böckerna. Väggarna består av bokhyllor fyllda med böcker och på golvet står litteraturen staplad på bord.


Ensamföretagare med smak för Shakespeare
Reijo är Antikvariatets ägare, han öppnade upp butiken för Norrköpings invånare år 1987, stenåldern, som Reijo kallar det, tillsammans med en vän. De hade länge velat starta ett antikvariat, men det blev inget av det. Det var nedläggningen av Anderssons bokhandels antikvariat som gav vännerna motivationen att göra något själva. De bestämde sig för att det var dags.
    - Samarbetet varade inte så länge. 1988 var jag ensam, säger Reijo.
    Idag arbetar han ensam, trots att antikvariatet är gjort för att ha två ägare, men han har en medarbetare som kommer in en eller två dagar i veckan.
    Reijo äger ett antikvariat, fullt med böcker, men han kallar sig ändå ingen läslus. När jag frågar vilken hans favoritbok är svarar han att han inte har någon.
    - Just nu håller jag på med Shakespeare. Ja, jag tror att Shakespeare är min favoritförfattare just nu, berättar han.
    Jag undrar hur man kan vara ägare till ett antikvariat, utan att vara en stor bokslukare. Med böcker runt om mig hela tiden skulle jag inte göra annat än läsa. 

 ”Tar inte död på några skogar”
Antikvariatet är mer än bara gamla böcker. På borden ligger staplar med nya böcker, titlar jag känner igen. Bland annat den ser jag böcker av den senaste nobelpristagaren, Alice Munro. Reijo berättar att det är de nya böckerna, förlagsresterna, som precis har lanserats. Först och främst säljs böckerna från förlagen till vanliga bokhandlar, men de som blir över, förlagsresterna, säljs till antikvariat.
    - Man kan hitta många nya böcker för väldigt bra priset, säger Reijo och pekar på böckerna på borden runt omkring oss.
    När jag tänker på Antikvariatet tänker jag på gamla författare, slitna bruna sidor, och guldkanter. Gamla böcker. Det finns gott om sådana böcker även här. Jag går längs väggarna av bokhyllor och drar fingrarna längs bokryggarna. Här har alla böckerna en historia. Flera kommer från dödsbon, loppisar och aktioner. Flera böcker har funnits länge, varit omtyckta av många, och nu får de chansen att bli omtyckta igen, av någon ny.
    Vanliga bokhandlar fokuserar på de nya böckerna. De butikerna har högt tempo och böckerna ligger inte ute för försäljning så länge som man hoppats. Väldigt många böcker glöms bort i mängden. Antikvariatet försöker ta tillvara på just de böckerna. Många människor handlar inte böcker varje vecka, utan kanske en gång om året, och då går man miste om så mycket bra litteratur. Istället för att gå till en bokhandel och köpa första bästa bok kan man vända sig till antikvariatet och se vad som har varit omtyckt under hela året.
    - Dessutom är det en återvinningsstil med antikvariat, det tar inte död på några skogar, fyller Reijo i och skrattar lätt.
    Antikvariatet får andra slags kunder än vanliga bokhandlar, eftersom de för det mesta fokuserar på den populära skönlitteraturen. På Antikvariatet kan man hitta allt möjligt.
    - En mekare som kanske inte läser så mycket, kanske bara jobbrelaterat, kan också hitta böcker här. Vi har all slags litteratur, säger Reijo.
    Jag ser mig omkring och undrar vart hyllan med bilmekarböckerna är. 


Antikvariatet utvecklas i hastig fart
Gamla bokhandlar, så som antikvariat, måste såklart hänga med i utvecklingen för att kunna mäta sig med andra bokhandlar. Som tur var har Antikvariatet lyckats med i det, vilket har hjälpt dem mycket. Det har blivit mycket enklare att driva antikvariat tack vare internet. Idag beställer man böcker från internet och Reijo tycker att det är mycket bra. Reijo går iväg till disken och hämtar en lapp som han ger till mig. På lappen står en adress, antikvariatet.net.
    - Antikvariatet.net var en av de första säljsajterna som kom när internet blev stort, berättar Reijo. Hemsidan startade i slutet av 1990-talet.
    Jag, som själv har varit inne på hemsidan och kollat, tycker också att det var en bra idé att börja använda internet. Många människor, speciellt unga, tycker mycket om att handla på det sättet. 

Fågelbok för 19 000 kronor
Vissa tycker att priserna på olika antikvariat är ganska höga, för att vara priser på begagnade böcker. Många förväntar sig nog samma pris som olika loppisar eller secondhandaffärer. Reijo berättar att antikvariat skiljer sig från loppisar och att de måste ha dyrare priser.
    - Med förlagsresterna finns det en tumregel på hur priserna ska se ut. Annars kollar vi på vad andra ställen tar för böcker. Vi jämför också hur priserna ser ut på internet och bestämmer utifrån det, säger han.
    Reijo berättar även att vissa böcker kan man inte hitta någon annanstans, därför kan man ha högre priser. Människor är villiga att betala högre priser för speciella böcker. Just nu finns det en bok för 19 000 kronor, en bok om fåglar. Det låter högt, men det är människor som köper böckerna fast de kostar så ofantligt mycket.
    - Jag skulle ju inte sätta så höga priser om ingen köper böckerna, säger Reijo.
    Jag går runt i butiken, andas in atmosfären, med kameran i handen. Jag knäpper några kort på Reijo som villigt poserar. Längst in finns skönlitteraturen och jag styr mina steg ditåt. Bland ”Harry Potter” och ”Fifty Shades of Grey”, hör jag en kund komma in i butiken. Han pratar med Reijo bakom disken.
    - I Ryssland dör många av svampar, säger kunden och visar Reijo en bok om svampar, som han snabbt bläddrar igenom. Jag passar på att fotografera.
    Jag vinkar till Reijo när jag går ut på gatan igen och tittar tillbaka in i antikvariatet. Om du är ute efter en teknikbok, en fågelbok eller Selma Lagerlöfs samlade verk så är det ett antikvariat du ska ta dig till. Kanske antikvariatet på Knäppingsborgsgatan 7 med vägarna fulla med böcker och en trevlig skäggig man bakom disken? 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin