De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Nu väntar vi bara på guldregnet!


Elin Andersson Junestav 2015-10-19

Bild:Elin Andersson Junestav

Halsdukarna lyfts upp över flera tusen Norrköpings supportrars huvuden. Kamratsången ekar över Norrköpings innerstad. Det är en atmosfär fylld av glädje och en stolthet som är blandad med nervositet. Jag ser på alla dessa människor som har tagit sig till Nya Parken för att se vår stads stolthet, IFK Norrköping. Jag blir tårögd. Det är sjukt hur en sport kan väcka så mycket känslor i oss människor.


Guldregn längst med promenaden 

Hösten är kommen i Norrköping. Jag går längst med Södra promenaden och ser de gula löven falla till marken. Det ser ut som ett guldregn. Jag drömmer mig bort till den 31 oktober och tänker: Kommer det vara den dagen då det lag mitt hjärta slår för kommer att lyfta SM-bucklan? Drömma kan man ju alltid, men just nu är många Norrköpings supportrars dröm på väg att slå in, drömmen kan faktiskt slå in om mindre än en vecka. Vår stad har fotbollsfeber. Överallt ser jag människor ha kläder eller accessoarer med IFK märket på. Jag ser hur mycket vårt vit-blåa lag har vuxit under bara 2015. Har intresset någonsin vart så här stort? Numera är det inte ens en överraskning att det är över 12 000 supportar på matcherna på Nya Parken. Hela fotbollsSverige är chockat och undrar hur detta gick till. Jag är inte chockad. Jag vet att grabbarna på planen kan leverera och jag vet att människorna i Norrköping kan visa intresse och skrika av glädje när Peking tar tre poäng.

 
Sveriges snyggaste fotboll

En anledning till att IFK Norrköping har vuxit är media. Under många år har de knappt nämnt IFK, aldrig något positivt, men under 2015 har alla sportjournalister och experter fått sig en aha-upplevelse, de har fått upp ögonen för vår fina, östgötska fotboll. Från att tidigare ha pratat om hur konstigt det är att IFK ligger i toppen till att man nu skriver hela tidningar om dem. Nu får vi läsa om hur fint lag IFK är och hur bra fotboll de spelar. Våra egna Norrköpingstalanger får mer uppmärksamhet än någonsin och det skrivs nu långa reportage om dem. Nuförtiden pratar nästan hela fotbolls-Sverige och även delar av Europa om IFK och våra talanger, nästan alla är imponerade. Ni måste ju hålla med om att man faktiskt blir stolt. 

Vägen till framgång 

Hur blev det så här egentligen? Hur blev IFK Norrköping ett lag på allas läppar igen? Egentligen är vägen till denna framgång inte så konstig som alla tror. Vi är inte som alla andra lag i allsvenskan, vi har ett lag med egna produkter. Det är inte miljontals kronor som ligger bakom den framgång som sker. Det är det som är så unikt. Vi har sammanlagt åtta egna produkter i A-lagstruppen i dagsläget. Det är rätt sjukt. Jag själv tycker att det bevisar vad IFK Norrköping är för verksamhet. Det är här de unga talangerna växer och det är här talangerna får chansen. 

 

Visar hjärta för sin klubb

Vi alla kan till exempel se hur mycket Christoffer ”Totte” Nyman och David Mitov Nilsson har växt sedan de slog igenom. Från att vara två unga fotbollskillar till att bli två av Sveriges mer rutinerade allsvenska spelare. Men inte är det bara våra talanger som formar vårt lag. Det är någonting med Norrköping som får varenda spelare att visa hjärta för sin klubb. Våra spelare utifrån kommer in i klubben så bra och de visar så mycket hjärta i sitt spel. Emir Kujovic som kysser den blåa stjärnan när han gör mål, Alhaji Kamara lägger sig ner och gråter när han gör mål, Andreas Johansson sliter som ett djur på planen. Förstår ni hur mycket känslor det finns för denna klubb i spelarnas hjärtan? Vår manager Janne Andersson säger till spelarna att alltid visa hjärta och vi alla ser vad det leder till. Men vad är då anledningen till framgången? Enkelt svar. Med spelare som älskar sin klubb, med spelare som ger allt och med en tränare som lär ut toppklassfotoboll, en klack som alltid är positivt och ropar ramsor så det hörs ända ner till Gull-Olle på toppen av rådhuset.  Det går inte att misslyckas då. 

 

Räkna med Peking

Hur ska det sluta? Från början var det inte många som trodde på IFK Norrköping, många trodde det var tillfälligt. För inte kan ett lag som IFK Norrköping komma och ta första platsen från AIK, IFK Göteborg, Elfsborg eller Malmö FF? Ingen har varit speciellt rädd för oss och ingen har räknat med oss. Men nu är vi här på första plats med 60 poäng med tre omgångar kvar. Två poäng före urtråkiga IFK Göteborg som endast ligger på sin andra plats eftersom de gör mål i sista minuterna och har alla domare på sin sida och eftersom det 9 gånger av 10 blir straff eller frispark för att någon stackars göteborgare snubblar på sig själv och ramlar. Nae, IFK Göteborg är inte värda allsvenskt guld. Är det något lag som verkligen är guldet så är det IFK Norrköping. Vi har kämpat och slitit så mycket mer än göteborgarna som bara glider in på någon räkmacka. Och ni måste ju hålla med om att det skulle bli så mycket roligare om det blev lite variation på vilka som blir SM-mästare. 

 

Efter 26 långa år..
I år är det IFK Norrköping, Snoka, Pekings tur att ta hem guldet efter 26 långa år. Det är här det hör hemma. Nervositeten har aldrig varit värre i en stad och drömmarna om samma sak har aldrig varit så många. De gula löven faller längst med promenaden, Guldregnet fortsätter och om två veckor kommer alla de gula löven falla och bilda ett hav av guld längs med vår vackra promenad som leder till Nya Parken och vi kommer kunna sjunga ” tretton sm-guld har Peking hur många guld har ni? För så bra som gamla Peking det kan ni aldrig bli”

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin