De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Demokratidagen


2021-10-27

Demokratin blir 100 år. För att fira detta har Sa21 ABC, HT19 och ES19c haft utställningen “Ja må du leva”. 


 

År 1921 infördes i Sverige allmän och lika rösträtt. För att hålla demokratin levande och inte glömma bort vår historia så skapades utställningen  “Ja må du leva”. Robin Wahlund var en av de lärarna som var inblandade i arbetet.
– Eleverna hade i olika utsträckning jobbat med demokratifrågor och sedan skapat utställningsexemplar, en del av det går att se vid södra entrén fram till vecka 43, berättar Robin.

Hur var det att vara på plats på utställningsdagen?

Utställningen var på plats i De Geers stora aula. En bit in på evenemanget fick vi ett ärofyllt besök som förgyllde utställningen, berättar Robin. Talmannen Andreas Norlén var nämligen med via Zoom och invigde hela utställningen. Han pratade om svensk demokratis historia och betydelsen av demokratiska processer.
– Det var väldigt intressant och kul att lyssna på.HT19 hade gjort ett fantastiskt arbete att förbereda med fina dekorationer, tipspromenad och mat. Elever från ES19c spelade stämningsfull musik som också bidrog till att att eventet blev lyckat. 

Syftet med utställningen var att få eleverna att förstå det arbete och engagemang som tidigare generationer lagt ned, för att få den demokratin vi har idag. 

– Vi får inte glömma vår historia. Idag kan vi tillsammans vara med och besluta om hur vi vill att vårt samhället ska styras, säger han. 

En ytterligare anledning till demokratidagen var att eleverna skulle få göra något annat än att bara sitta i klassrummet. Istället skapar vi roliga minnen med eleverna berättar Robin.
– Det är ett bra tillfälle för elever och lärare från olika klasser och program att träffas och skapa något tillsammans och skapa en starkare gemenskap på skolan.









Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin