De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Vad är grejen med tavlan?


Ida Sandin Sundkvist Jhoel Karlsson 2021-10-18

Personal från Linköping länsstyrelse granskar tavlan innan den transporteras till Stockholm.
Bild:Karin Ernman Kornhammar
Personal från Linköping länsstyrelse granskar tavlan innan den transporteras till Stockholm.

Under måndagsförmiddagen den 27 september försvann något som ligger alla lärkor varmt om hjärtat. Den stora Carl Larsson tavlan “den första läxan” är borta. Tavlan är ett signum för De Geer och har varit det ända sedan år 1903 då den köptes in för att besmycka trapphuset. 

 

Mårten Hagelin är ansvarig för allt historiskt material på skolan och har full koll på status för tavlan. Han berättar att skolan har lånat ut konstverket till Liljevalchs konsthall i Stockholm och deras 100 års jubileums- utställning. Mårten berättar också att tavlan har ett försäkringsvärde på 20 miljoner kronor och är unikt för skolan då det inte finns någon annan skola i norden som har ett så värdefullt konstverk. Med tanke på tavlans värde var det ett stort arbete att frakta tavlan till Stockholm. 


Carl Larsson tavlan är borta men det står inte tomt i trapphuset. För att fortsätta besmycka trapphuset under tiden tavlan är borta har Mårten fått välja ut några ersättningstavlor från Norrköpings konstmuseum. Mårten berättar att ingen tavla kan ersätta skolans Carl Larsson tavlan men att han valde de bästa ur de sortiment han hade att tillgå. Han berättar också att de tavlor han inte valde som ersättning “var så anskrämliga att de inte får visas”. 


Freja och Sonja i SA19B tycker att det är tråkigt att tavlan är borta. De tycker inte att skolan är komplett utan tavlan. Att tavlan är viktig för skolan berättar också Mårten som tycker att eleverna ska uppskatta den skatt som hänger i trapphuset. 


Tavlan kommer med störst sannolikhet tillbaka i slutet av januari när utställningen är slut på Liljevalchs uppe i Stockholm och allt kommer bli som vanligt på De Geer igen.


 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin