De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Julgodis Kampen


Sanna Vähäkangas, Fredrika Sederholm 2019-12-16


Var det verkligen bättre förr eller har det blivit en omplacering i julgodisets hierarki? Det är kanske nu, vid slutet av detta decennium som sanningen ska komma ifatt oss. Är det dags att köra ut det gamla och ta in det nya? 


Eftersom det finns åsikter av olika mening har vi bestämt oss för att utvärdera vårt årtiondets favoriter och kora en vinnare som vi känner är värdig en plats i vårt nästa kalenderår. 


Bland våra favoriter finns det två klassiker; polka stången och juleskummet. Detta är två läckerbitar som erövrade konsumenternas hjärtan med storm redan på 1900 talet. Juleskummet har varit Sveriges stolthet sedan urminnes tider tack vare tomtarnas skumma och oemotståndliga intryck är det nästintill lag på deras närvaro i varje hem. Det tillverkas årligen 194 miljoner tomtar men den stora frågan är om tomtarna har blivit lite för skumma för att vara stjärnan i toppen av granen även nästa år. 


De som kämpar i motvind för att ta sig förbi klassikerna är nykomlingarna; Kinder Tomten och Marabou Snowballs. Dessa söta godsaker gör ett tappert försök att komma upp i toppen, men räcker det till att bräcka de stående favoriterna? De är något vi på lärkan tog som uppgift att undersöka. Vilka julgodisar kommer få hänga kvar i granen och vilka kommer behöva tacka för sig och pulsa ut i snön.


Polkastänger

De härliga stängerna som man kan hitta både på julbordet och i granen har en klassisk smak av äkta polka som inte gör en besviken. Deras rödrandiga utsidan sticker ut ifrån mängden och smaken likaså. Vi på redaktionen gillar dess klassiska smak men upplever en viss tandkrämskänsla som kan bli övertagande. Därför får den som slutresultat 3/5 lärkor.


Kindertomte

En ny tomte i godishyllan har anlänt och den gör stor succé med dess unika choklad kombination. Kindertomten har som deras orginal ägg vit choklad på insidan med mjölkchoklad runtom. En riktig smakupplevelse som ger den hela 5/5 lärkor.


Snowball

Dessa bollar är inget för dig utan känsla för finess. Det finns ingen plats för dig med stil om du inte vill uppleva krig. Sluka den hel och putsa dig ren efter du ätit denna sten. En sötboll med vitt innehåll finns inom räckhåll. Men varning för denna kula era tänder kommer att börja strula. Därför har vi fattat ett beslut så att detta kan få ett slut, snowballsen får 2/5 lärkor.


Juleskum 

De små tomtarna gör en sällan besviken, med dess oemotståndliga charm och kladdiga innandöme. I ett sammanlagt resultat ger vi tomtarna 5/5 lärkor eftersom allt ifrån paketering till eftersmak är i särklass av perfektion. 


Ta nu tillvara på våra tips då kommer julhandlingen gå på ett vips. Men nu måste en vinnare koras. Den eviga striden mellan the goldies and the oldies, men vi har kommit fram till att the oldies är the goldies. Juleskummet sitter kvar på tronen även till nästa år men har nu även fått en högra hand, som kanske snarare är en svingad högerkrok.

Så akta dig juleskum, håll kvar i din krona, för bakom vrån lurar kindertomten.


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Nour, Teodor, Karin, Jenna, William, Albin , Lia , Ebba, Alva