De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Ordningen återställd - caféet har öppnat


Lia Johansson, Nour Barazi 2020-09-17

Nu är caféet öppet igen.
Bild:Nour Barazi
Nu är caféet öppet igen.

Samordnande rektor Mattias Kempe Kreutz.
Bild:Lia Johansson
Samordnande rektor Mattias Kempe Kreutz.

Nu är caféet äntligen öppet, men när man för bara en dryg vecka sedan gick ner för De Geergymnasiets branta trappor möttes man inte av doften av nybakade bullar, utan istället av en stängd dörr. Hur kommer det sig att caféet har varit stängt? Och varför har inte elever och lärare blivit informerade?

De första veckorna på terminen var De Geergymnasiets cafée inte öppet, och nu är det bara öppet mellan klockan nio och tolv. Varken elever eller lärare har haft koll på när det skulle öppna, eller vad stängningen berodde på. För att reda ut dessa frågor vände vi oss till samordnande rektor Mattias Kempe Kreutz. 


Mattias berättar att det beror på två saker. Det ena är att de inte visste hur de skulle göra för att corona-anpassa caféet. 

 - Det är en trång plats, och vi hade inte kommit på hur vi skulle hantera det, säger han. Nu har de löst det genom att stänga av så att man inte kan sitta och fika i caféet, men ändå gå dit och handla. Den andra anledningen var att det inte fanns någon personal i caféet, på grund av sjukskrivning. Caféets nuvarande öppettider beror också på sjukskrivning. Ambitionen är att kunna ha öppet längre, men Mattias vet inte när det kommer att kunna ske. 


Från början var planen att caféet skulle öppna första oktober, berättar Mattias. När det sedan visade sig att det skulle kunna öppna tidigare gick allting väldigt snabbt. Mattias tror att det kan vara en av anledningarna till att många upplever att de inte fått någon information. Men han säger även att de från skolledningens sida gått ut med information till personalen via intranätet, och att det är mentorernas ansvar att informera eleverna. 

- Jag kan bara beklaga om man upplever att man inte fått någon information, säger han.


Från elevernas perspektiv
Jenna Fagerstedt i SA18b är en av de som upplevt att informationen har varit bristfällig.

 - Det enda jag hade hört var ett rykte från en annan elev om att caféet skulle öppna i november, säger hon. Doni Stenström i ES18a håller med om att hon inte fått någon information alls från lärare eller skolledning, men hon hade hört rykten om att caféet skulle öppna i oktober. 


Jenna och Doni berättar också om hur det faktum att caféet varit stängt har påverkat deras vardag i skolan. Jennas energi har dippat i slutet av långa, arbetsamma dagar och hon har till och med valt att komma sent till sina lektioner för att hinna äta frukost innan hon gett sig av till skolan. Doni saknade att kunna köpa en macka och att kunna dricka vatten i caféet, eftersom hon tycker att det är osmidigt att dricka vatten på toaletterna . 

 - Det var fan inte nice att det var stängt, säger hon skrattande.


Jenna önskar sig längre öppettider. 

-Det borde definitivt vara öppet minst till fyra, eller till och med senare eftersom många sitter kvar och pluggar, säger hon. I ett drömscenario skulle hon också vilja ha fler nyttiga alternativ, till exempel energibars och smoothies, och mer ergonomiska möbler som man kan sitta och plugga i. Doni håller med om Jennas tankar kring öppettiderna och berättar att hon även innan corona inte brukade sitta i caféet, eftersom det ofta var stökigt. Hon tycker att eleverna borde bli bättre på att städa efter sig, för att det ska bli en mer trivsam miljö att vistas i.


Caféets framtid
En annan sak som skulle kunna påverka caféets miljö är om det läggs ut på entreprenad, det vill säga om ett företag tar över det. Det är något som det enligt rektor Mattias Kempe Kreutz var snack om i våras. Han berättar att kommunen behöver spara mycket pengar, och att skolan då inte vill spara in på till exempel undervisning och personal. Hellre att besparingarna får gå ut över något som enligt Mattias är en “bonus”, som exempelvis caféet. Han ser vikten av att ha ett café, så om skolan inte har råd med det skulle att lägga ut det på entreprenad vara en lösning. Att lägga ut caféet på entreprenad är enligt Mattias inte aktuellt just nu, eftersom skolan hade krav på att caféet skulle ha ett visst utbud och pris. Därför var det inga företag som nappade. 


Mattias tror att caféet är jätteviktigt för skolans miljö.

 - Man behöver boosta upp sig, man behöver få det sociala och man behöver bli sedd av någon i personalen, säger han. Trots det ser han att det finns ännu viktigare saker på skolan, och att caféet är något som man eventuellt skulle kunna spara pengar på om det behövs. Men än så länge finns caféet kvar, bara med lite förändrade öppettider, och det är många som är glada att som vanligt kunna gå ner och köpa sig en currymacka.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin