De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Musikern Marcus


Henrik Axby 2014-05-07


Redan som sjuåring fick Marcus Jessen upp ögonen för musiken. Han fastnade direkt för hårdrocken och bestämde sig för att det var trummor han ville spela.

 

För nio år sedan på Marcus skola fanns det en tävling som gick ut på att mima till artister eller band. Tre killar som då antagligen gick i sexan bestämde sig för att delta och mima till Rammsteins låt ”Amerika”. Det gick hem direkt hos den sjuårige Marcus.
Det var en ganska primitiv tävling som i stort sett gick ut på att underhålla oss mer eller mindre. Och lyckades de? Jo då. 
Med tiden breddades Marcus lyssnande och han började lyssna på band som In Flames, Metallica och Iron Maiden. Men hur kom det sig att det var trummor han ville spela? 
- Att slå på saker är kul, okej? Nej, men jag antar att det var ”enkelheten” i instrumentet som fick mig att välja det. Man behöver inte lära sig skalor och vilka som toner som hör ihop och inte. Man bara kör!

 

Marcus drogs eventuellt till att spela musik själv och göra egen musik i ett band. Han samlade ihop ett gäng och startade ett progressivt metalband vid namn Immortal Days.
Vi har spelat tillsammans sedan juni 2011, men det var i början av 2012 det började dra igång på allvar.  
De har sedan dess haft många spelningar på många olika ställen och släppt en del  saker, den instrumentala EP:n ”Erase” och en låt som heter ”Shining”. Men vad som kommer härnäst för bandet är ännu lite oklart.
- Sanningen är att det inte är jättenoga planerat än, men något i videoform har vi i tankarna! 

 

Det visar sig att Marcus också skapar lite elektronisk musik på sin fritid. 
- Jag är nog världens sämsta house-producent! säger han och skrattar.  
Men han har även ett sidoprojekt tillsammans med Simon Engvall, som för övrigt är bassist i Immortal Days. Det är ett post-rock band som heter Imanisland (I’m an island).
- Vi gör dock lite alla möjliga roliga saker, det handlar bara om att ha kul och skapa musik!
Jag undrade lite över vilka band och artister som har influerat Marcus eftersom han håller på med så mycket musik. Han nämner att band som Opeth, Karnivool, Porcupine Tree och Tool är några av de största influenserna för Immortal Days. 

 

När det gäller framtiden har han inga stora planer än så länge. Han vill såklart fortsätta att spela musik. Skolmässigt finns det i alla fall inga planer än så länge. 
- Jag har hört att det ska startas ett musikuniversitet i Norrköping, men vi får se vad som händer helt enkelt! Det handlar ju inte bara om musiken, liksom! 

 

Avslutningsvis frågade jag i fall han hade några minnesvärda konsertupplevelser och då kunde han rabbla upp ett antal. Det var mäktigt att gå på sin första konsert berättar han, vilket var Metallica i Globen 2009. Det var också stort att se Rammstein.
Att jag har fått en skiva signerad av mina barndomsidoler i Rammstein efter sju år väntan var sjukt stort.
Han fortsätter att berätta om personer han träffat. Det är bland annat personer som Steven Wilson, Guthrie Grovan, Ian Kenny, Drew Goddard och Jocke Skog. En high-five med Macklemore ingår också i Marcus meritlista. 

 

Nu när ni vet mer om trummisen i Immortal Days får ni hålla mer utkik efter deras spelningar och eventuella skivsläpp. Glöm inte heller att kolla in deras Facebooksida eller deras Youtubekanal!


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin