De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Ny Generation - skolans glädjespridare


Karin Kristensson, Louise Näfverstam 2014-03-14


På skolfotot ler de mot kameran och viftar med färgglada ballonger. På kanelbullens dag fick många lärkor ta emot leenden och kanelbullar från medlemmarna i Ny Generation, skolans mysigaste elevförening.


Elin Hedén och Ebba Holmström är båda medlemmar i Ny Generation, De Geers kristna skolförening. Vi har fått intrycket av att Ny Generation är en väldigt trevlig grupp, och vi ser fram emot att få prata med dem. 

    Vi frågar dem om stämningen i gruppen verkligen är så som vi tror.

    - Vi har satsat på att bli en grupp, och nu hälsar alla på varandra och man kan stanna och prata, förklarar de ivrigt i mun på varandra. 

    De säger att föreningen ännu inte har ett bestämt syfte, men tanken är att de ska finnas som ett stöd, nästan som kamratstödjare. De vill att folk ska kunna prata med dem och be dem om hjälp. Ebba säger att hennes liv blev mycket bättre när hon fann kristendomen och nu vill hon genom Ny Generation finnas där för andra elever som har det svårt.
    - Men det är också roligt att träffa andra kristna att prata med när man själv är kristen, och det är väl den främsta anledningen till att vi som förening finns. 

    Ny Generations skolgrupp har 25 medlemmar i sin Facebookgrupp, men bara cirka 15 av dem är aktiva. Det är i stort sätt bara tjejer. Ett fåtal killar är med på Facebook men kommer nästan aldrig på mötena. 

    - De kanske är rädda för alla tjejer, skrattar Ebba.
    

Ny start för Ny Generation

 

Elin är elevföreningens kontaktperson. Hon är även den som startade upp gruppen efter att den varit inaktiv i och med att gruppens gamla medlemmar tog studenten. 

    - De frågade mig om jag ville ta över gruppen. Jag hade en Ny Generation-grupp på min förra skola, så jag återupplivade den här föreningen. 

    Ebba och Elin berättar att Ny Generation inte bara är något som förekommer på De Geer, utan det finns grupper över hela Sverige och även i andra länder. De brukar skicka folk till skolgrupperna för att se om de behöver hjälp med något.
    Men vad gör då egentligen Ny Generation här på De Geer? Förra hösten träffades de och planerade vad de ville göra med gruppen. På kanelbullens dag gick de och delade ut kanelbullar till skolans klasser. Nu planerar de att göra något i anknytning till påsk, som en äggjakt eller liknande - något som är roligt för skolan men som samtidigt gör reklam för deras skolförening.
    - Efter nyår började vi ha en hemgrupp hemma hos mig, säger Ebba. Då umgås vi, pratar om livet, tron och hur det är att vara kristen. Det här har vi gjort i några veckor.
    Nästa vecka ska medlemmarna i föreningen börja med NG-frukost. Då tar de med sig frukost till skolan och äter den tillsammans i De Café på tisdagarnas GD-timmar. Detta är till för att alla elever på skolan ska få komma och prata, ställa frågor om kristendomen eller bara känna gemenskap. 

 

En grupp som finns för alla 

 

- Det finns inga krav alls för att vara med, man får komma om man vill, säger Elin. Det finns inga krav på hur kristen man måste vara för att passa in. Man behöver inte vara kristen alls för att få komma på våra möten.
    Om man vill bli medlem i Ny Generation är det lättaste sättet att ta kontakt med någon i gruppen eller bara dyka upp på mötena. Elins kontaktuppgifter står på skolans hemsida under Skolliv, Elevföreningar.
    Elin och Ebba berättar om att alla medlemmar kommer från olika kristna samfund, så Ny Generation representerar allt.
    - Var man kommer ifrån spelar ingen roll, säger Elin. Det är samma Gud.
    Tillslut frågar vi varför de tycker att gruppen behövs på skolan. 

    - Vi vill att eleverna på skolan ska veta att det finns människor som bryr sig. Vi bryr oss om alla på skolan och vi vill gärna hjälpa till, säger de.
    En sak de planerar är att skaffa en mobiltelefon dit alla elever på De Geer kan skicka SMS anonymt om de vill ha hjälp med något, fråga något eller bara vill att gruppen ska be för dem av någon anledning.
    - Vi tror på att böner fungerar och vi ber gärna för folk, säger Elin.
    Vi tackar Elin och Ebba för att de ville berätta för oss om Ny Generation och går där ifrån med varmare hjärtan.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin