De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Sarina talar åtta olika språk


Ditte Roslund 2013-03-01

Bild:Ditte Roslund

Har du någonsin undrat över hur det är att tala åtta olika språk? Sarina Johansson går i ettan på det humanistiska programmet, och hon vet precis hur det är. 


Sarina föddes i Indonesien 1996, men tack vare hennes mammas bakgrund blev malajiska modersmålet och det första språk hon lärde sig. När Sarina var två år träffade hennes mamma en svensk man, och tre år senare flyttade familjen till Sverige.

   - Mamma och min styvpappa hade nog ganska svårt att kommunicera med varandra då, det fick bli någon slags malajengelsvenska. 

 

Musiken väckte intresset för språk

Nu var Sarina fem år gammal och hade redan börjat lära sig tre olika språk; malajiska, indonesiska och svenska. Men hur lärde hon sig egentligen de fem andra språken då? Jo, när Sarina gick i åttan började hon lyssna på K-pop, en slags koreansk musikstil. Snart räckte det inte längre med att lyssna, Sarina ville förstå låtarna. Med hjälp av internet lyckades hon översätta texterna och det var så roligt att hon började leta upp böcker på koreanska. Även om Sarina inte kan tala flytande koreanska idag kan hon kan i alla fall förstå, läsa och skriva rätt bra. Det bevisar hon genom att riva ut ett papper ur mitt block och skriva ”var är toaletten” på koreanska.

 

Tack vare internet, skönlitteratur och en kompis läroböcker lyckades Sarina också lära sig kinesiska och japanska. Tillsammans med de två språk Sarina lärt sig i skolan; engelska och spanska, kunde hon nu mer eller mindre tala åtta olika språk. 

 

Vännerna i Asien håller språket levande

Men hur lyckas man hålla igång alla språk då? Det måste ju vara jättelätt att glömma bort språken om man inte använder dem? Sarina lyckas, bland annat genom att åka på World Scout Jamboree, ett internationellt scoutläger. Genom lägret har hon fått många vänner från både Korea, Japan och Kina. Hon håller kontakt med dem genom sms och facebook, och att prata med vännerna är ett bra sätt att öva sig i språken. Hon får också tid att öva sig i sina språk när hon hälsar på släkt och vänner, vilket hon gör vart tredje år.

   - Då blir det en riktig Asienturné; vi åker till Singapore, Malaysia och Indonesien.

 

Koreanska är favoriten

Vilket som är hennes favoritspråk är för Sarina en självklarhet. 

   - Koreanska. Det är lättast, och så låter det så roligt! Sarina säger några ord på koreanska för att visa vad hon menar. Det låter sådär härligt melodiskt som bara asiatiska språk gör.

   Favoritlandet däremot är Singapore. Där kan Sarina tala både engelska, malajiska och kinesiska, så det är lätt att bli förstådd. Hon har varit där så många gånger att hon tappat räkningen. 

   - Jag hittar överallt i Singapore så det känns nästan som hemma.

 

Bo kvar i Sverige

Trots sina språkkunskaper vill Sarina bo kvar i Sverige. 

   - Jag vill inte åka ifrån min familj, släkt och mina vänner som finns här. Men precis efter gymnasiet vill hon gärna åka ut i världen. 

Planen är att plugga på universitet i Singapore. Vad hon ska plugga till är dock inte helt bestämt. Nyhetskorrespondent, diplomat eller ambassadör är några av funderingarna hon har. 
  - Det viktiga är att det har någonting att göra med språk.


\
Bild:Ditte Roslund
"Var är toaletten" på koreanska


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin