De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Nya parken är invigd bakom Linghallen


Olle Peterson Rickard Blomberg 2019-10-25










Nu är parken invigd bakom Linghallen. Så var hela processen och så kommer lärarna att utnyttja området.

Ingen kan väl missat att det varit en byggarbetsplats bakom Linghallen. Vi på lärkan gick då dit för att ta reda på hur området såg ut. När vi kom in på planen för att känna på den fina gröna mattan blev vi avbrutna. Det tutade till. Vi båda hoppade till och kollade bort mot grävmaskinen längre bort. Vi beslöt oss för att gå fram och prata med honom. Mannen i grävmaskinen hette Kristoffer och var inte alls arg.

– Vi har i princip gjort allt, säger han, förutom målen och staketet. Vi var här och grävde grunden till fotbollsplanen sedan fixade vi hinderbanan där borta vid stenen och såklart boulen som var där innan. Vi har hållit på med detta i ungefär sju veckor och fortsätter:

– Jag tror många blev väldigt förvånade att det gått så fort. På någon vecka stod det redan uppe saker här. Det har gått fort, säger han.


Kristoffer gräver för Utemiljö AB jobbar på uppdrag av Norrköping kommun. När han pratar hör man att han inte är från Norrköping.

– Jag är från Hudiksvall, men träffade min sambo som är från Norrköping så jag flyttade hit i januari, berättar han. I grävmaskinens hytt sitter parets hund som ofta är med när han arbetar.


Vad är det du gräver nu?
– Här kommer det sås gräs, men det kommer bara vara jord här på lördag. Vi ska också lägga grus till en gång som vi har gjort här, så man kan gå, och pekar på en lång grusväg vid kortsidan av fotbollsplanen.

 

Vad är det för regler för området?
– Hinderbanan är på egen risk. Det är även hundförbud på området, säger han samtidigt som han tittar ner på sin hund, och alla börjar skratta.


Han berättade att det fortfarande var en byggarbetsplats men att man hade förstått att det skulle komma ungdomar på kvällarna och nätterna och spela där ändå. Det fanns dock ett problem att så många kom och ville spela under dagarna också. Både ungdomar men även barnfamiljer som inte alltid förstod att man inte fick spela inne i området på en byggarbetsplats.

– Innan målen satt fast kunde målen välta och man kunde få målet över sig. Då blir man chockade att de vuxna inte ens förstod faran. När vi sa till dem, sa de bara, ‘amen vadå?’, berättade Kristoffer.


Under åtta veckors arbete med platsen var det klart för invigning. Lördagen den 19 oktober var det dags för att klippa snöret. Det var massor av människor som var nyfikna på den nya platsen. En militärträningsgrupp kom på besök för att testa hinderbanan. IFK Norrköping spelare kom till fotbollsplanen för att dela ut fribiljetter till matchen dagen efter. Även pensionärerna var på plats på boulebanan för att dra igång matcherna mot varandra.


På skolan har man inte hunnit utnyttja området och vi på lärkan frågade idrottsläraren Karl Dahlstedt om det nya området.

– Nej vi har inte hunnit med det än, vi ska göra det vecka 45, efter höstlovet. Då har jag bokat den för varje klass. Då är det tröja på och så ska vi testa hinderbanan, se hur den funkar. Sedan styrketräningen, klättringen och fotbollsplanen, för att se vad vi kan göra med tillgångarna. Vi vet inte riktigt hur vi ska locka det som mest.


Det finns ingen riktig skolgård anser du att det här är fördel?
– Jag tvivlar på det eftersom ni är 16,17 och 18 år. Då lockar det mindre. Möjligtvis om det skulle finnas en boll däruppe. Men när jag tänker efter så skulle det vara ett lyft om man har en håltimme. Det har jag sagt förut att kommer man och frågar om man får låna Linghallen och köra något så fixar jag det åt er. Men jag tror inte det är något eleverna vill. Han tillägger:

– Men jag skulle tycka det var skitroligt om några kom och spelade på rasten och använde hinderbanan eller fotbollsplanen.

Hur är det med regler?
– Den är till i första hand för skolan mellan klockan 8-16, men är vi inte där så är vem som helst välkommen. Skulle någon komma och vilja använda planen när vi har lektion så får man väl förhandla på något sätt. ‘Är det okej om vi får ta det här målet som exempel’. Sedan blir det väl ett problem om en privat skola kommer hit och vill nyttja planen då har vi förtur, berättar han.


För första hand är det Kungsgård och De Geer som har förtur men planen är öppen för alla och det gäller det andra skolorna också. Han berättar att de nog inte kommer nyttja det längre fram under hösten då det börjar bli kallare.


Tänker du nu till våren att du ska ha mycket lektioner där?
– Ja det hade vi tänkt. Men sedan är frågan hur vi ska få med alla elever, eftersom det är inga bekymmer med dem som gillar boll. Jag kan liksom kasta ut en boll och då kör åtta stycken, då vet jag att de spelar för fullt och jag behöver inte säga någonting. De kommer få ett fysiskt pass. Om jag istället ska få in en halvklass och blanda både killar och tjejer så måste jag tänka till, ‘hur gör man det här bäst? Får alla vara med osv?’. Vi har bara idrott en gång i veckan med klasserna så det är vad jag vill få ut. Sedan vore de roligt om eleverna kunde träna själva, avslutade Karl Dahlstedt.



Olle Peterson


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin