De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Vad gör den svarta kuben på skolgården?


Magdalena Hjort, Emelie Söderholm 2017-03-29



KUBPROJEKTET

Skolan har fått en svart kub levererad till huvudskolgården och De geergymnasiet och Kungsgård har fått nummer 9 vilket är den mänskliga rättigheten “Rätten till rättvis behandling”.

Vi kommer även få en verktygslåda levererad med en del pedagogiskt material att använda för att inreda kuben. Meningen med projektet är alltså att inreda kuben på ett sätt som representerar den mänskliga rättighet skolorna har fått. De olika skolor som deltar har alla fått olika mänskliga rättigheter att jobba med.


Vi beslutar oss för att intervjua Eva Lindahl som är ansvarig för projektet för att ta reda på mer information om det. Vi intervjuade även Jenny Nord.


Varför valde ni att gå med i kubprojektet?
- Vi valde att gå med för att det var en kul grej, men även för att vi ville ge våra samhällselever något att jobba med, säger Jenny Nord.
- Vi ville lyfta samhällsprogrammet så att det ska synas lite utåt förklarar Eva.


Vad är syftet med projektet?
- Att jobba med mänskliga rättigheter. Få jobba lite kreativt men även att göra samhällsprogrammet mer tydligt om vad som är viktigt och centralt, säger Jenny Nord.
- Syftet är att på ett lite annorlunda och roligt sätt behandla kunskapskrav om mänskliga rättigheter lägger Eva Lindahl till.


Hur mycket kostar det skolan att delta i projektet?
- Skolan betalar 40 000 kr för att delta.


Vi frågar vidare vad pengarna skulle gå till och vi fick reda på att pengarna skulle kompensera för transporten av kuben, men även till utställningen av kuberna i Kungsträdgården. De går även till att finansiera utbildningar som lärare gratis får delta i. Till exempel har de varit på kurser från Röda Korset, berättar Eva.


Den 27 augusti ska alla 30 kuber med dess skolor samlas i en offentlig utställning i kungsträdgården.

Samhällslärarna berättar hur de är första gången skolorna deltar och att det ska bli jätteroligt.


Syfte
Inspirera unga att hitta motivationen att göra skillnad för hur människor blir behandlade i samhället. Fast även att utbilda unga människor se de får en djupare förståelse för ömsesidig respekt och omsorg för andra människor.


Men vem ligger bakom detta projekt från allra första början?
De är inte en fråga om vad som ligger bakom utan vem, det är nämligen så att Raoul Wallenberg räddade 10 000 eller fler judar undan förintelsen. Genom att tillverka och muta sig till mängder svenska pass så de kunde emigrera säkert till sverige. Dessa pass kallades skyddspass.


De passen Raoul ordande fram såg mycket verklighetstrogna ut och inget annat skyddspass hade lika stor trovärdighet som Rauls skånska pass. Människorna blev dock inte svenska medborgare men det spelade ingen roll då omvärlden trodde det. Människorna som Raul räddade var från budapests landsbygd.


Redan då hade 430 000 människor skickats därifrån till Auschwitz och ett par hundra tusen fanns kvar. Raul skickades av organisationen War refugee board. Röda armen var påväg mot budapest och Raoul bestämde sig för att söka upp ryssarna i förväg för att både utveckla och skydda gettot, han skulle visa dem en plan. Men istället tog ryssarna honom till fånga och fängslade honom. Idag finns inga bevis för vad som egentligen hände men Ryssland hävdar att han antingen dog eller mördades i fängelset 1947.


Rauls minnes dag infaller den 27 augusti.
 
 
 
 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin