De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Ge oss sovmorgon!


Linnéa Nyman 2017-03-29


Jag tror att många håller med mig om att det skulle vara riktigt skönt med en sovmorgon i skolan? Många ungdomar är ju kvällsmänniskor och kommer då även till skolan trötta och okoncentrerade och skulle vara i behov av en sovmorgon.  Det finns faktiskt också forskning som bevisar att det finns fördelar med att ha få sova ut ibland.

 

På De Geer är även de flesta ungdomarna kvällsmänniskor och därför inte så jättepigga på morgonen. De elever jag har intervjuat är alla kvällsmänniskor och skulle vilja ha  sovmorgon. De vill komma utvilade till skolan för att göra ett så bra jobb som möjligt. Det är ju ändå deras skolgång så därför borde de kunna bestämma lite
-Jag tycker att det skulle vara en bra idé. Man skulle kunna få mer sömn och det ger många andra fördelar, säger en elev på De Geer.


Den enda konsekvensen som skulle kunna vara negativ är att man skulle behöva sluta senare på eftermiddagen. Men de elever som jag har frågat tycker ändå att det skulle vara bra med en sovmorgon även fast skoldagen blir längre.
-Det är klart att det inte är kul att sluta senare men det handlar om kanske max en timme och jag är ganska säker på att många hellre skulle vilja sova ut och vara ordentligt utvilade i skolan.


Jag frågar skolsköterskan om hennes åsikt och hon tycker att en timmes sovmorgon varje måndag skulle vara bra.
-Det gör att man kommer in i ett bra sömnmönster igen efter helgen. Man skjuter ju lite på tiden att gå att lägga sig när det är helg och ledigt.
Hon tror att färre elever skulle missa viktig undervisning eftersom frånvaron skulle minska på måndagen.
-Det skulle bidra till att man får bättre skolresultat. 


Enligt forskning så leder sovmorgon till bättre betyg. Det är inte bara skolresultaten som blir bättre av sovmorgon utan även välmåendet förbättras. Det är på University of Minnesota som de gjort ett forskningsprojekt som visar detta. Det räcker med bara 50 minuters sovmorgon varje dag för att uppnå resultat.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin