De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Vad kan göras åt att elever röker på skolans område?

 


Jhoel Karlsson 2021-10-06


Leah och Maja är två elever som ogillar att det luktar rök vid entrén.
Leah och Maja är två elever som ogillar att det luktar rök vid entrén.

När reglerna är lite oklara vart man får och inte får röka är så kan det påverka de elever som inte röker väldigt negativt.

 

På De Geergymnasiet i Norrköping så har de satt upp en gräns där man får och röka och inte. Skolan har sagt att de är en tobaksfri och narkotikafri skola, men det är inte så lätt att få elever att sluta röka så det näst bästa alternativet är att hänvisa de elever som röker till en plats som är utanför skolans område. det enda problemet är att inte alla vet vart skolans område slutar och allmänheten börjar. 


Rektorns åsikt

Rektorn för samhällsprogrammet och hotell och turismprogrammen Kerstin Sanner berättar att vid asfalten på baksidan av skolan och vid trottoaren på framsidan räknas som utanför skolans område och alla lärare är medvetna om det. Men de flesta eleverna på De Geer vet inte det. 

– Oftast så brukar eleverna stå där man inte får röka och då så säger man till dom men direkt när man vänder ryggen så har de ställt sig där igen.
Hon berättar att problemet inte så stort vid det här laget, men det fanns en period då det kom väldigt mycket klagomål inte bara från lärarna utan från eleverna med.

– Som tur så är det inte ett så stort problem längre eftersom vi inte har någon direkt plan mot det. Men om problemet skulle bli större så måste vi ta tag i det.

Några elever som har åsikter om detta är Leah och Maja som går Hotell och Turism.

– Jag tycker det är vidrigt att dom ska stå och röka vid ingången när man går förbi, säger Maja. 
– Lärarna borde säga till elever som ska ut och röka att dom borde gå utanför skolområdet, tycker Leah. Sen så blev de tillfrågade om de visste vart gränsen gick för vart man fick och inte fick röka

– Alla vet reglerna och vet vart gränsen går där man får röka men det är ändå ingen som bryr sig. Leah som har astma med tycker att det är respektlöst av de som röker att de står precis vid ingången eftersom de som har astma påverkas väldigt negativt av röken.


Hur kan problemet lösas?

Att få elever att sluta röka helt och hållet kommer aldrig gå, men ett sätt att få dem att sluta röka inom skolans område är säga till dem på skarpen och att vara ihärdig med att säga till tycker de som har blivit intervjuade och rektorn Kerstin Sanner. 

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin