De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Varför finns det ingen parkering för De Geers elever?


Teodor Bern 2020-09-21


Vi lever under svåra tider där pandemin fortfarande är aktuell. Fattiga elever med 1250 kronor i studiebidrag uppmuntras att ta sig till skolan utan kollektivtrafik. Men det finns ett problem: det finns ingen elevparkering till De Geers elever. Många gymnasieskolor har parkering för sina elever men inte De Geer. 


En anledning till detta är såklart för att skolan ligger centralt i Norrköping och det är dåligt med plats. Med stadsparkering på 10-20 kronor per timme och 80 kronor per dygn så skulle det kosta väldigt mycket för en elev med bil att ta sig till skolan och hem varje dag. Det finns också 30 dagars parkering för 400 - 500 kronor per månad. 

Kerstin Sanner, rektor på De Geer,  förklarar att det inte är möjligt att lösa elevparkering till eleverna.
- Personal på skolan får inte alltid plats på parkeringen trots att de betalar en avgift varje månad utan det är först till kvarn som gäller.
Hon berättar även att det inte finns budget för att ge reseersättning till de elever som vill ta bil till skolan. 

Ansvarig för parkeringen på DeGeer är Magnus Lindberg. Han säger att
De Geergymnasiet/Kungsgårdsgymnasiet har lokaler på tio olika platser. Där arbetar 230 personer. Av dem behöver många parkering. Vid endast tre av platserna finns parkering tillgänglig. Det är totalt 121 parkeringsplatser.
Magnus gör en uträkning att det skulle behövas 71 parkeringsplatser för eleverna. Vilket är mer än hälften av det totala antelet på personalparkeringen.
- Eftersom att det knappt finns plats för personalen så går det inte att lösa parkering för elever i nuläget.

Jonas Eriksson, Verksamhetschef gymnasiet på Norrköpings kommun svarar liknande om varför det inte finns elev parkering på De Geer Gymansiet. 
“När det gäller Kungsgård och De Geer så är helt enkelt parkeringarna för små för att kunna ha elevparkeringar. Vi behöver prioritera att det finns vissa möjligheter för lärare att parkera vid sin arbetsplats.
Skulle man kunna lösa en ersättning för de elever som vill ta bil till skolan, som täcker parkeringskostnader, skatt, försäkring och bränsle? 
-Nej. Visserligen vore det bra i dessa pandemitider men våra begränsade resurser behöver gå till undervisningen.

I nuläget ser det mörkt ut när det gäller elev parkering på De Geer Gymansiet. Rektorn och parkeringsansvarig på De Geer samt kommunen har sagt sitt och förhoppningsvis går det att lösa för framtida elever på skolan. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin