De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Musikåren 2013 och 2014


Dennis Karlsson, Evelina Bravo 2014-03-07


2013, ett sådant år. Allt ifrån meteornedslag, påveval, Eurovision Song Contest i Malmö och Nelson Mandelas död. Efter tolvslaget den 31 december rusade vi in i ett nytt år, 2014, och vi är säkra på att ännu fler chockerande, underbara och skakande händelser kommer ske under detta år. Nu riktar vi våra blickar mot något betydligt lättsammare, vi ska nämligen recensera album från 2013 samt spekulera i musikåret 2014. 




Album 2013

Beyoncé - Beyoncé

Genre - Sould/R&B

Release - 13 december, 2013

Bästa spåret: Flawless

 

 

Med två år sedan sin senaste albumrelease höll Beyoncé fansen sittandes som på nålar. Hon chockade alla när hon släppte sitt fantastiska självbetitlade och femte album totalt oanonnserat i december. Albumet består av 14 spår och 17 musikvideos, och säljsiffrorna sköt i höjden redan samma dag, trots att hon inte hade gjort någon som helst reklam för det. Soundet är blandat, både poppiga beats som hörts förut, dancehall- och soulinspirerande musikstycken blandas med den röda tråden: r&b, hiphop och Beyoncés röst som verkligen är det som binder ihop denna saliga blandning av stilar. Som hon sjunger på spåret Yoncé, ”I sneezed on the beat and the beat got sicker”, kan hennes röst eller bara hennes blotta närvaro och stjärnglans få vad som helst att verka underbart.

 

 

Betyg: 5/5



Lady Gaga - ARTPOP

Genre - Pop

Release - 11 november, 2013.

Bästa spåret - G.U.Y.

 

Lady Gaga berättade i juli 2012 att hennes fjärde album skulle släppas inom en kort framtid, men det dröjde. Hon var ute på turné och då skedde det som inte fick ske, Lady Gaga bröt höften. På grund av det så dröjde ARTPOPs släpp men under sommaren 2013 så berättade hon att ARTPOP skulle släppas den 11 november. Lady Gaga beskriver ARTPOP som hennes riktiga album med låtar som verkligen är Lady Gaga. Låtarna låter inte alls som hennes tidigare låtar och det här albumet är verkligen något nytt. Även fast R.Kelly var med så blev inte säljsiffrorna så höga som förväntat. Första veckan hade ARTPOP sålt 258,000 exemplar i hela världen. Hennes förra album Born This Way sålde sålde hela 1,108 miljoner exemplar första veckan.

Betyg: 4/5



Lorde - Pure Heroine

Genre - Pop

Release - 26 oktober, 2013.

Bästa spår - Tennis Court

 

Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, mer känd som Lorde, släppte sitt debutalbum när hon endast var 16 år. Trots att Lorde är från Nya Zeeland och inte alls var känd så slog hon igenom hårt och blev känd över en natt. På en vecka sålde Pure Heroine  30 000 exemplar. Största hiten från Pure Heroine är Royals, som Lorde skrivit som femtonåring hemma på sitt tonårsrum. Albumet Pure Heroine är ett mörkt och lite mystiskt album med välskriven text. Med låtarna Tennis Court, Ribs, Team, Buxxcut Season med flera så blir ‘Pure Heroine’ ett succé album. Det är inget snack om att Lorde är en riktig talang och att hon är här för att stanna och släppa många fler album i framtiden. 

 

Betyg: 5/5



Veronica Maggio - Handen i fickan fast jag bryr mig

Genre - Pop

Release - 4 oktober, 2013

Bästa spåret: Trädgården en fredag

 

 

Att följa upp det hyllade albumet Satan i gatan måste ha varit något av det svåraste Maggio gjort. Men med hennes avslappnade inställning verkar hon ha lyckats. Maggio vågar kasta sig ut för ett stup och ta risken att inte toppa det förra albumet. Handen i fickan fast jag bryr mig är betydligt mer indie och utbredd. Det finns många detaljer att fastna för, duetten med Håkan Hellström, äktheten i Låtsas som det regnar, kärleken i Hädanefter, hitpotentialen i radiospåret Sergels torg. Låtarna framkallar många olika känslor, det finns både spår som får en att vilja ligga nedbäddad och försvunnen en hel dag, och sådana som får en att vilja springa ned för en folktom gata mitt i natten. Variation må vara nyckeln till framgång, men ibland kan det kännas för spritt. Musiken känns fortfarande ända in i själen, och texterna berör och etsar sig fast. Jag tror minsann att Maggio har gjort det igen.

 

 

Betyg: 4/5



Festivalerna 

Förra året såg vi rubriker som berättade om den stora festivaldöden, något som vi verkligen tvivlar på med tanke på vilken fullspäckad kalender vi har framför oss inför detta år. Hultsfred, som i 2013 bytte plats till Stoxa, beräknas inte startas upp i år. Den har dock ersätts av This is Hultsfred, en protest mot Hultsfredsfestivalens flytt till Stockholm. Festivalerna som vi har hopp inför är så klart jättarna Way out West och Bråvalla, som slog rekord som Sveriges största festival på sitt premiärår. Även de mindre festivalerna, såsom Emmaboda och Siesta beräknas dra in många besökare i år. Ett kontinuerligt mönster som vi redan sett skymtar av i förra året är den elektroniska musiken. Nya, housenischade festivaler växer sig allt större. Det vi på redaktionen ser fram emot mest är självklart Bråvalla, både för närheten och för våra favoritsläpp: Lana Del Rey och Veronica Maggio.

 

Albumsläppen

Många artister beräknas ha storslagna album som väntar på release i 2014. Vi ser fram emot nya släpp från Nicki Minaj, Robyn, Rebecca & Fiona och Rihanna. Det allmänna soundet känns fortfarande baserat på pop och house, men många artister influeras av hiphop och soul. Vi ser fram emot att få höra vad våra gamla goda kända artister har att komma med, samtidigt som vi längtar efter nya stjärnor.



Karriärdöden

Inför 2014 får man en känsla av att mycket är på väg att förändras, och att många artister håller på att dö ut. Vi förutspår att Justin Bieber och One Direction kommer att tonas bort, något som märktes redan i förra året. Biebers senaste album floppade, och skandalerna tycks förfölja honom. Kanske är trenden med snygga, unga, smörsjungande killar på väg att försvinna för gott. (Vi tycker till exempel att The Fooo ska ge upp) Vi tror även att äldre artister som gör comeback är något som kommer avvisas, exempelvis giganten Britney Spears vars album inte fick särskilt bra recensioner. Något vi hoppas kommer försvinna är de trista skämtlåtarna, i stil med The Fox och Gangnam Style som når orimligt höga lyssnarantal.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin