De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Teaterintresset följde med till en annan kontinent!


Tilda Ekman 2016-04-13


Agnes Berglund, 18 år, lämnade tryggheten i Sverige för att under ett års tid flytta till USA som utbytesstundent. Till USA tog hon inte bara med sig förväntningar och resväskor, hon tog också med sig teaterintresset.

 

Klockan är nästan halv elva på kvällen när min dator ansluter sig till Skype och efter lite väntan kopplar elektroniken upp sig och jag får kontakt med Agnes. På grund av tidszonerna är klockan i Florida nämligen halv fem just nu.
Bara några minuter in i samtalet märks det vilken pratglad och öppen person Agnes är. Hon har så mycket intressant att berätta och jag har tusen frågor att ställa. Redan under de första minuterna av vårat kastas vi in i ett väldigt intressant samtal - för tillfället håller hon nämligen på att packa inför fyra dagars teaterfestival i Tampa.
- Det är för oss som är med i skolans teaterförening, ITS - International Thespian Society. Vi blir ungefär 40 stycken och två lärare. På festivalen i Tampa ska jag gå på olika workshops där man får lära sig tekniker. Dessutom ska jag heja på de från min skola som ska tävla i teater.

På Agnes skola i Florida, Arnold High School, går det nämligen att tävla i teater. Det är något helt nytt för Agnes och självklart blir jag nyfiken på hur det egentligen går till. Agnes har sedan tidigare mycket erfarenhet av skådespel, hemma i Sverige går hon teaterlinjen på De Geer. Men att tävla i teater är något hon aldrig hade provat, innan hon flyttade till Florida.
- Det kändes väldigt annorlunda och läskigt att tävla från början, att skådespela inför en jury som bedömer en. Men det var en ny upplevelse och jag tycker ändå att det var väldigt roligt!
Det går att tävla i flera olika kategorier inom teater och Agnes har provat på bland annat “Duett Acting” och “Large Group Acting”, vilket innebär samma sak som hörs på namnet - att skådespela två och två eller att skådespela i en stor grupp. Tävlingarna sker mellan olika skolor i delstaten och det är både kul att delta och bara heja.


Givet val att fortsätta med teatern

Agnes berättar att ganska direkt när hon fick klart vilken skola hon skulle gå på under sitt utbytesår började hon kolla upp vilka kurser hon kunde läsa. När hon såg att det fanns en “Acting Class” var det ett givet val. Hon har även varit med i pjäser som skolans teaterförening, ITS, satt upp.
-
Jag var väldigt inställt på att spela teater i USA också. När allting var nytt tänkte jag att det skulle bli en trygghet för mig.
Agnes började nämligen att spela teater redan i nian, då på kulturskolan. Intresset växte snabbt vilket ledde till att Agnes valde att gå just teater på gymnasiet. Det var ett beslut som kändes rätt för Agnes redan då och hon ångrar inte att hon valde att gå estet.
- Det är som att gå samhäll, fast roligare!
Planen var att fortsätta med teatern på kulturskolan utanför skoltid, men tiden räckte inte till. Det berodde till stor del på alla de olika ansökningarna och papprena som behövde fixas inför utbytesåret.

Att skådespela på ett annat språk?

Första gången Agnes skulle skådespela på engelska valde hon att göra monologen “Blodsbröder”. Hon hade sett den på svenska och kände igen den sen tidigare och tänkte därför att det kunde vara lättare att göra.
- Först kändes det väldigt konstigt att skådespela på ett annat språk men nu är jag van. Jag pratar också flytande engelska nuförtiden.
Enligt Agnes spelar språket väldigt stor roll när man spelar teater. Hon tror att om man skulle framföra precis samma scen två gånger, fast en gång på svenska och en gång engelska, skulle det ändå bli ett väldigt annorlunda framförande. Hon berättar också att hon tror att efter att ha vant sig så mycket vid engelskan, kommer det bli svårt att återgå till skådespelandet på svenska.
- Det kommer nog kännas annorlunda i och med att jag är så van vid engelskan nu. Jag kanske måste öva lite innan jag åker hem, säger Agnes och skrattar.

Utöver att skådespelandet sker på engelska finns det andra skillnader mellan att spela teater i USA och i Sverige. På skolan Agnes går på kan alla engagera sig i teater utanför skoltid genom att vara med på audition när skolan sätter upp en pjäs. Under teaterlektionerna Agnes har, “Acting Class”, så visar de bara upp det de gör för klassen. Väljer man att engagera sig i en pjäs skolan sätter upp kommer det att ta väldigt mycket av ens fritid. Agnes jämför det med tiden teatertreorna på De Geer måste lägga ner för sin musikaluppsättning.
- Teatern utanför min “Acting Class” är tidskrävande. Därför sökte jag inte till audition när skolan satte upp “Shrek” nyligen. Jag vill ta vara på tiden jag har kvar i USA. Det går så fort, jag har varit här en sinneslångt sjuk tid redan!


Tillbaka till De Geer

Sedan början av augusti förra året har Agnes varit i Florida, en väldigt lång tid. I och med att det finns så mycket olika skillnader mellan teatern hon håller på med i USA och den hon höll på med i Sverige undrar jag självklart vad hon tycker är det bästa med teatern - både den i Sverige och i USA.
Det bästa med att hålla på med teater i Sverige är nog att jag läser det i skolan och verkligen pluggar det. Man kommer närmare sina klasskamrater och då också dem man skådespelar med. Det bästa att skådespela i USA är nog tävlingarna och det är spännande.

Det Agnes längtar mest efter i Sverige är att komma tillbaka till sina vanliga rutiner, sin familj och sina vänner - tryggheten helt enkelt. Hon medger dock att hon blir lite avundssjuk när de äldre på hennes High School sitter och planerar inför vilka uppsättningar de ska göra i höst. För trots att hon ser fram emot att komma hem, finns det alltid saker som lockar med USA. Det har varit en omtumlande men lärorik och rolig tid.
- Jag har både varit med om och lärt mig så mycket under den här tiden. Inom teatern har jag utvecklats i och med att jag fått skådespela på ett annat språk och lärt mig nya tekniker. Men jag har fått uppleva så mycket annat också och jag har växt som person. Även om det låter cheesy har jag blivit vuxen!


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin