De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Träning är livet för Angelica


Ida Turesson 2014-11-14


Allt fler och fler svenskar tränar, svenskar är faktiskt de som tränar mest i EU. Vi har alltid varit ganska bra på att röra oss, men på senare tid har det uppstått en träningsboom i Sverige och det känns som att alla tränar. På Factory Fitness i Norrköping ökar medlemmarna hela tiden. 


Fräscht och snyggt på Factory Fitness

Direkt när man kommer in på Factory Fitness får man en bra känsla i kroppen. Det är fräscht och snyggt, och i gången fram till kassan är det ett blått ljus som sprider ett lugn. När jag pratat med personalen i kassan följer jag med Angelica Nilsson, 16 år in i omklädningsrummet. Det doftar mycket klor, vilket beror på att de har en mycket trevlig relaxavdelning. Jag småpratar lite med Angelica medan hon byter om och hon börjar att berätta varför hon började att träna. 

-Jag började träna för att bli mer hälsosam, jag ville må bra. Även för att få en snygg kropp. 

Angelica spelar handboll 2 gånger i veckan plus en match. Det har hon gjort i 9 år, så hon har varit aktiv länge. Men på gym började hon inte träna förrän i november 2013. 

-Jag började träna på Friskis & Svettis, men innan sommaren det här året bytte jag till Factory Fitness. Jag trivs väldigt bra här, och det passar mig bättre för det finns mycket fria vikter och mer utrymme. 

Det där med utrymme stämmer verkligen, det är verkligen stort. 

 

Vi går ut från omklädningsrummet och går till x-force maskinerna som gymmet är känt för. Jag slås av hur många det är. Angelica sätter sig vant i en maskin för ryggen och börjar träna. 

-I början var det lite pinsamt eftersom jag inte orkade ta så mycket vikt och för att jag inte kunde så mycket. Men egentligen ska man inte tänka så mycket utan bara köra, för det är ingen som bryr sig om att man är nybörjare eller om man gör något fel. 

-Jag tränade mest på maskiner i början och iakttog andra som tränade så jag lärde mig lite genom det, det tar lite tid innan man känner sig bekväm på gymmet så det gäller att ta sig förbi det steget. 

 

Tränar med killar

Angelica berättar att det är lättast att träna med någon i början, då känns det inte lika jobbigt. 

-Jag började träna med min bästa vän Kristina, hon är dock kvar på Friskis & Svettis och idag tränar jag med några killar från klassen.

De killarna hjälper Angelica och har lärt henne många nya övningar. Men största hjälpen kommer från kompisen Marcus som går barn- och fritidsprogrammet på Fria Läroverken med inriktning fritid och hälsa.

-Han är väldigt duktig, han ger mig mycket tips om kost och träning. Han har själv tränat väldigt länge, det är skönt att ha honom. 

 

Det roligaste med att träna enligt Angelica är att se att man får resultat, att man ser att man utvecklas. Man får mycket motivation av det. 

Angelica tränar fem gånger i veckan på Factory Fitness när det inte är handbollssäsong, och fyra gånger i veckan när det är det. På alla lov förutom sommarlovet tränar hon varje dag. Hon försöker ta ut sig så mycket det bara går, hon går in för träningen 110%. Om man vill ha resultat är det det som gäller. 

-Jag försöker utmana mig själv så mycket jag kan, ökar vikterna ofta och så. 

Vi går en trappa upp till de fria vikterna och än en gång slås jag av hur stort och fräscht det är. Det låter ganska mycket här, tunga vikter slår i golvet och det hörs att det är människor som tränar. Men det känns ändå lite mysigt på något sätt, det beror nog på att det är ganska mörkt där inne. Angelica fortsätter med sina övningar för ryggen, som är temat för passet idag. Jag får hjälpa till med att sätta på och lassa av vikter när hon ska köra marklyft. 

 

Förebilder ger motivation

Att hålla motivationen uppe är inte det lättaste, det vet jag av egen erfarenhet. 

-Jag får motivation av mina kompisar eftersom vi peppar varandra mycket. Även när jag ser att jag utvecklas, då vill jag verkligen fortsätta och bara köra ännu hårade. 

 

Bilder på Instagram till exempel från träningskonton ger mycket motivation. Angelicas  förebilder henne mycket motivation också. Emelie och Mikael Hollsten, grundarna av #aldrigvila produkterna är stora inspirationskällor. Även Alexandra Bring är en stor förebild. De har väldigt bra kroppar, tjejerna har sådana muskler som Angelica strävar efter.

 

Tävla i bikinifitness i framtiden

Alla har sina mål med sin träning, även Angelica.

-Mina mål är att bli stark och få synliga muskler. 

 

Att tävla i bikinifitness i framtiden är ingen omöjlighet, men det får bli om några år i sådana fall. Man måste lägga ner så mycket tid och kraft på det och det är inget hon orkar nu. Det skulle bara hända om hon skulle sluta i handboll, och då börjar satsa mer på styrketräningen. 

 

Att ta kosttillskott är det många som gör, var och varannan lägger ut bild på Instagram där de står med en proteinshake i högsta hugg. 

-Jag brukar ta proteinpulver och göra en proteinshake efter att jag tränat. Men det är inte så att jag ersätter det med mat eller så, jag tar det bara för att få i mig något direkt efter att jag har tränat och för att det är bra för återhämtningen. Det är inget man måste ta för att få resultat med sin träning, det kan man få ändå. 

 

Att arbeta på ett gym

Stefan Söderström är en av de som jobbar på Factory Fitness. Vi sätter oss ner i en soffgrupp vid deras Café & Bar och pratade lite. 

-Jag tror att folk blir mer medvetna om att det är bra att träna och att de kan behöva det. Det är ju även en trend som ökar. Företag uppmuntrar ofta sina medarbetare att börja träna och då kan de ge ut gratis gymkort om man skulle vilja ha. 

 

Det är flera faktorer som spelar in på att fler börjar träna. Det finns även ett väldigt stort utbud av gym i Norrköping, med många olika miljöer så det finns oftast alltid något för alla. 

 

Stefan har även några tips till de som vill börja träna;

-Det första steget är att våga ta sig till ett gym. Det är ofta det svåraste, att ta sig dit. När man börjat med det är resten inte så svårt. När man väl kommit till ett gym så kan man be om en rundvandring och se om man tycker om stället, och så kan man göra på flera gym tills man hittar ett som man tror passar en.

 

När man sedan börjat någonstans är det bra att ta hjälp av de instruktörer som jobbar där. De hjälper gärna till så att man får koll på vad man ska göra och vad man behöver. Sedan är det bra om man gör en uppföljning lite senare, så man ser om det har hänt något med hälsan och vad man sedan kan förändra. 

 

Att jobba på ett gym och hjälpa människor tycker jag verkar roligt. 

-Det roligaste är att hjälpa människor förändra sig själva till att må bättre. Det är väldigt roligt att se människor må bättre. Det blir värt att gå till jobbet varje dag. 

 

När Stefan och jag har pratat klart ska gymmet strax stänga och det är dags att gå. Jag lämnar byggnaden mer motiverad än någonsin till att börja träna. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin