De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

"Det går ut över idrottslektionerna"


Frida Stark Isabella Hultberg 2015-11-09


En intervju med Victoria Ahlgren där viktiga aspekter tas upp som rör ämnet duschning efter skolidrotten. 

Förra veckan skrev vi en artikel om hur duschning efter idrotten har blivit ett stort problem. Det är många som inte duschar efter idrotten, framförallt tjejer, och eftersom att detta är ett viktigt ämne valde vi att prata med Victoria Ahlgren, en av skolans idrottslärare för att höra vad hon tycker om problemet. 


Visste du att problemet fanns? 
-Jag kan tänka mig att problemet finns men jag har inte sett någon undersökning.

 

Har du några förslag på orsaker och lösningar? 

-Jag tror att en stor del ligger på kroppsidealen i samhället idag. Det är nog många som känner sig obekväma att visa sig för varandra och att de är rädda för att få kommentarer. En annan orsak tror jag också är att omklädningsrummen och duschrummen är äckliga. Om man tittar på hur de ser ut på gymmen så finns det flera rum och där kan man vara lite mer enskild om man vill. Medan i skolan finns det oftast bara ett enda rum där allt är helt öppet och man kan inte gå undan någonstans. Likadant i duscharna finns det oftast bara ett enda stort rum eller iallafall här på De Geer. 

 

-En lösning kan vara att införskaffa bås och om det är för dyrt kan man skaffa duschdraperier. Jag tycker att det skulle vara en ganska enkel åtgärd som inte kostar för mycket pengar. Det finns ett bås idag men det räcker såklart inte för en hel klass, det kan då bli köbildning vilket eleverna inte har tid med eftersom de oftast har lektioner efteråt. Det kan också vara så att man blir stressad och inte hinner. Skolan skulle kunna anpassa så att det finns tid till att duscha. 

 

-Man ska gå i skolan hela dagen och man vill såklart inte gå runt och lukta svett och känna sig ofräsch och en av de största konsekvenserna är att detta går ut över idrottslektionerna. Jag har hört flera elever säga att de inte vill ta ut sig för att de då blir svettiga och då kommer man ju inte kunna nå dit man vill i kursen och nå det betyg man vill ha. 

 

Känner du som idrottslärare att du kan göra någonting åt problemet? 

-Det finns praktiska lösningar som jag nämnde förut men jag tror också att det är viktigt att man pratar om problemet med sina elever och att man lyfter ämnet. Att lägga mer fokus på kroppsidealen och också prata om hygienbiten är en viktig del. Ju mer man pratar om det desto lättare blir det att påverka. 

 

-Det är viktigt som lärare att inte tvinga eleverna att duscha eftersom att det inte står i kunskapskraven att det är en nödvändighet. Man får hitta andra lösningar och absolut inte hota med något betyg. 

 

-Jag kan tänka mig att det kryper längre ner i åldrarna också och att det bara kan bero på samhället och de sociala medierna, likaså reklamen. Fotografering är också ett problem. Man kan vara rädd för att bli smygfotad i omklädningsrummet. På lektionerna har jag sett att elever fotograferar de som idrottar och det har jag löst genom att antingen låsa in telefonerna eller att inte låta de som inte är med på idrotten vara kvar i hallen. De får istället ta en promenad.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin