De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

En ryss, en tysk och en Bellman


Denize Pettersson, Amanda André, Katja Lundgren 2016-02-03

Fotomontage. Bellmanbild av Johan Wanloo
Fotomontage. Bellmanbild av Johan Wanloo

Vi sitter i ett konferensrum med senapsgula väggar och gör oss redo för vår första intervju med en skolförening, Bellmans bröder och Ulla Winblads väninnor. När klockan har passerat halv tolv så kliver två personer in i rummet. De båda är klädda i  olika kostymer som påminner oss om Bellmans glada dagar som ägde rum under sent 1700-tal. Vi tar dem i hand och presenterar oss och försöker framstå som erfarna journalister när vi egentligen är raka motsatsen.

Vi frågar Olle Ronach, kontaktpersonen, och Julia Johansson hur det kommer sig att de fick höra om föreningen från första början och båda två svarar liknande.
- Det var främst genom kompisar som vi fick reda på att föreningen fanns, bland annat så hade vi vänner som var med och fick på så sätt kontakt med föreningen.

Föreningen har funnits ett tag säger Olle, han gissar på att den startades mellan 70 och 80-talet och enda sedan dess har det funnits funderingar om vad föreningen egentligen gör. Svaret vi får är vad vi hade väntat oss: hemligt. Varken Olle eller Julia vill säga exakt vad som händer inom föreningen. “Folk ska undra!”, säger de bestämt och skrattar lite retsamt. Vi har så otroligt många frågor i huvudet som vi vet att vi inte kommer få svar på, men vi fortsätter att gräva ändå efter mer exklusiv information. Vi frågar dem om de har något syfte med föreningen eftersom det är något vi verkligen är nyfikna över.
-Syftet är väl sammanhållningen och att lära känna folk utanför sina kompiskretsar och att hitta nya personer som är sköna och trevliga, svarar de båda.

Många vet att de finns, men det sägs inte så mycket om dem. Det är mystiken som gör det hela kul, menar Julia. Då och då har de lunchmöten där de umgås och planerar inför kommande event. Inför dessa lunchmöten så byter de klädsel och, som tidigare nämnts, upplever Bellmans glada dagar. Vi får dock inte ta del om hur ofta det sker eller vad de specifikt planerar.
- Kläderna blir till ett skådespeleri och det är kul att se folks reaktioner! säger Olle.

Det finns mycket som lever kvar sedan föreningen startades, bland annat klädkoden och vissa fördomar. Under äldre generationer av föreningen så har endast en viss grupp personer platsat i gruppen. Då låg fokus på att individerna som ville komma med var tvungna att ha tillgång till mycket pengar och komma från fina familjer. Men numera finns det inga specifika krav, utan vilka som är med och från vilka olika kompiskretsar varierar från år till år. Medlemmarna i dagens förening menar att "du kommer inte till Bellman, utan Bellman kommer till dig". Under rekryteringen av nya medlemmar så sker det en intagning som är något av en tradition. Vi får dock inte veta mer än att det sker utanför skoltid, resten är hemlighetsstämplat. Alla har vi våra aningar om vad som pågår men vi vill inte dra några slutsatser som möjligtvis skulle kunna förvränga bilden av föreningen.

Några som inte verkar ha en bra bild av föreningen är ju det Fosterländska Förbundet, säger både Olle och Julia.
- Det har alltid funnits en konkurrens mellan oss men det är ju inte något allvarligt, påpekar de båda två.

De tror att den tysta konflikten mellan föreningarna beror på att de är så olika rakt igenom. Fosterländska lägger mycket fokus på att uppskatta kultur och litteratur och Bellmans skådespel kan ju då klassas som att återuppleva och förvränga det. Medlemmarna i Bellman tror att båda föreningarna har fördomar om varandra, men att det absolut inte är något personligt. Det är inte bara det Fosterländska Förbundet som hyser agg mot föreningen. Konkurens uppstår även mellan föreningen och andra skolor under bland annat Ebersteinskas frackvecka och Kunskapsgymnasiets träningsvecka.

När intervjun drar mot sitt slut så frågar vi dem ifall de kan berätta sin bästa Bellmanhistoria. Efter en lång stunds tänkande och googlande, så ringer de till slut Simon, ännu en medlem i den hemlighetsfulla föreningen. Han drar en klassisk Bellmanhistoria  på högtalare för oss alla.
Vad Bellmans bröder och Ulla Winblads väninnor egentligen gör är ytterst oklart, men en sak är vi säkra på: de lär sig inte så många Bellmanhistorier.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin