De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Dyrgripen mitt i skolan


Hugo Hassler 2016-03-16


Varför hänger den här? Vem har köpt den? Hur länge har den varit i skolans ägo? Och kanske framförallt, är den värd något? Frågorna är många men Lärkan sitter inne på svaren.

 

Vissa av er kanske inte tänker så mycket på att den finns. De flesta brukar förknippa tavlan med ett larm som brukar tjuta i tid och otid. Men vad är det som är bakom larmet och räcket? Vad är historien bakom den?

Jag har pratat med skolans IT-ansvariga som även är extremt kunnig på De Geers historia. Jag pratar förstås om Mårten som sitter nere på expeditionen. Jag har frågorna och han har svaren. Vi tar det från början och tar reda på hur det kommer sig att tavlan hänger mitt i skolan.

-I slutet av 1800-talet hade en konstförening i stan samlat in pengar för ett konstverk. De skickade ett brev till Carl Larsson som kom och besökte skolan för att göra det här konstverket.

Det är inte den enda historien som finns kring den här tavlan. Det sägs att det var en pojke som inte kom på läroverket för närmare hundra år sedan. Då bestämde sig föräldrarna för att ge tavlan till läroverket lite som en “muta”. Då fick gossen genast börja på läroverket. Man bör tilläga att denna historia kan inte bekräftas i arkiven. Det kan dock den tidigare historien göras.


Nu kommer vi till det här med värdet på tavlan. Lärkan har kollat vad De Geers elever tror om just det här.

- Om tavlan är larmad så hoppas jag att den är värd mycket, säger Ellinor
-Jag vet faktiskt inte men en miljon kanske, säger Azemina
-Jag vet inte hur mycket den är värd men många miljoner är det nog, säger Petra.


Aningarna och funderingarna är många men Lärkan har svaren. Tavlan är hela 350*180 cm så värdet är en hel del. Vi får inte glömma bort att målningen är målad av en av Sveriges absolut  främsta konstnärer Carl Larsson. Vi har faktiskt lovat att inte publicera det exakta värdet av tavlan men vi kan säga att det motsvarar ett antal Ferrari-bilar eller ett par tusen Macbooks i alla fall...

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin