De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Vild för 200 år sedan


Hugo Hassler 2016-06-08


Längst upp i skolan hittar vi som bekant skolans alla kvarlevor från tiden med ett naturvetenskapligt program. Men varför har vi kvar alla dessa gamla grejer som ändå aldrig används? Jag har ännu en gång pratat med skolans historiekunnige och IT-ansvarige Mårten för att få svar på mina frågor.


Stirrande med konstiga poser och slitna i pälsen. I sal 600 hittar vi kvarlevor från skolans förgångna: de uppstoppade djuren. Allt från vargar till harar är bevarat och uppstoppat. Men varifrån kommer egentligen djuren?

Vi tar det från början. Varför finns djuren här? Jo, det är så att när skolan byggdes för närmare 150 år sedan så behövdes det utrymme för en himla massa djur, bland annat för den tidens mest kompletta europeiska fågelsamling. Staden skulle liksom försöka slå två flugor i en smäll. Alltså en realskola och ett utrymme för en massa uppstoppade djur. Djuren är faktiskt ännu äldre än själva skolan. De är från 1700- och 1800-talet. I och med att djuren är så pass gamla och slitna så finns de inte att beskåda utan de finns undangömda i olika förråd runt om på skolan.

Till en början fanns inte djuren där vi hittar dem idag, i sal 600.
-När skolan precis var nybyggd var det inte i den skepnad som idag pryder Norrköpings södra promenad. Det var faktiskt inte förrän 1912 som skolan såg ut som den gör idag, då byggdes nämligen den tredje våningen till.

Varför finns djuren kvar?

Jo, ända till 2011 fanns det ju faktiskt naturare på skolan och då går det åt lite uppstoppade djur. Djuren användes då mer eller mindre i undervisningen.

-Det är en helt annan grej att hålla ett kranium i handen än att se det på en datorskärm. När datorerna fick en allt större roll i undervisningen började alla gamla ugglor och rävar fasas ut för att ge utrymme för alla moderniteter.

Men när skolan renoverades senast så plockade man fram djuren igen ut ur de mörka förråden och in i ljuset inför nyfikna elevers ögon. Nu ser vi djuren som en kvarleva från en svunnen tid, för skolans arv är nånting att vara stolt över.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin