De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Skolmaten, bättre än sitt rykte


Clara Kyrklund, Signe Jussila Lindblom 2016-02-03


Uppfattningen om maten som vi serveras är kort sagt delad. Elevernas förväntningar på skolmaten är oftast mycket högt, men är det rimligt?

I skolköket lagas mat till två hungriga gymnasieskolor. Vi pratade med kostenhetens Elisabet Marklund för att få inblick i vår skolmat.


De Geer betalar 30,10 kr per måltid. Det priset innefattar råvaror, frakten till skolan och lönen till personalen.
 - 
Klart man vill ha mer pengar och fler alternativ till skolmaten. Så man skulle kunna ha mer ekologiskt och närproducerat, säger Elisabet.

Idag är skolmaten 27% ekologisk och 20% närproducerad. Mjölk, grönsaker, kryddor och frukt är varor som nästan alltid är ekologiska.

Tillgången på ekologiskt och närodlat är begränsat med den budget kostenheten håller, men de har satt upp mål för mängden ekologiskt och närodlat som ska serveras 2020. Målet är att 50% av maten ska vara ekologisk och 50% närodlad. Elisabet säger att det är svårt att minska mat som är halvfabrikat.
 - Det är svårt att laga pannbiffar och pannkakor på plats i den här mängden.



Det är en matgrupp som bestämmer skolmatsedeln, där sitter Elisabet men även Lennings kökschef Carina Gustavsson.
 - Jag är rätt nöjd med den mat som serveras. Vi vill ju att så många som möjligt ska äta den. Vissa maträtter funkar bara i vissa perioder. Och då försöker vi kompensera med alternativa rätter, säger Carina

I köket har de bra koll på vart råvarorna kommer ifrån och tack vare lite extra matpengar så kan köket lägga extra vikt på salladsbuffen och närproducerat kött. Dock säger även Carina att det är svårt att minska på halvfabrikaten.
 - 
Vi kan inte ställa oss och steka fisk till 1400 elever så därför kommer den hit färdigpanerad.


Både kostekonomen Elisabet och kökschefen Carina är nöjda med vad de kan göra för den lilla summa pengar. Vi frågar Elisabet om hon själv ätit maten och vad hon tycker.
Den är bra. Salladsbuffen är fin, och det är varierat.


En av kostenhetens visioner är att man ska längta till maten och den matupplevelse man erbjuds där, och det är här uppfattningen delar sig. För det verkar inte vara så många som faktiskt längtar efter maten. Det är en bra bit kvar till dess.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin