De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Ettornas fel


Amanda André Clara Kyrklund 2016-06-08


Finns det något bättre än att råka sätta armbågen i plastfolie som är nerdränkt i currysås eller råka snudda vid någon annans gamla äppelskrutt, svar ja, det finns det!


Det finns sammanlagt 82 soptunnor på skolan och det inkluderar bara skolkorridorerna och klassrummen, hur kommer det sig då att en del inte använder dem?......Handlar det om lathet, brist på städning eller veka instruktioner om varför soptunnor existerar? Något måste det vara för soptunnor finns det gott om, likaså skräp.


De geer gymnasiet är känt för att vara en fin skola. Arkitekturen är fin men insidan av skolan verkar bli skräpigare och smutsigare för varje dag som går. Så vad beror egentligen detta på? Vi har städare på skolan som gör sitt jobb men skolan verkar även krylla av elever som inte bryr sig om att ge besökare och klasskamrater ett bra intryck. För hur bra intryck får man egentligen av trappuppgångar fyllda med klubbpapper och bord nedkletade av läsk och kaffe?


Vi fick chansen att höra om detta från städpersonalens perspektiv och det blev en riktigt ögonöppnare för oss. Det börjar städas vid klockan fem varje morgon och det ska vara klart, bortsett från inspektioner, vid klockan åtta då eleverna strömmar in genom dörrarna.

- Detta drabbar ju eleverna som faktiskt slänger sitt skräp och ingen har väl lust att peta fingrarna i tuggummi när man drar in stolen, säger en utav städarna


Vi har pratat med Lottie och Christina i cafét som säger att det alltid är som skräpigast i början av läsåret och att det kan ta någon månad eller mer innan de nya rutinerna börjar sitta för eleverna, då syftar de främst på ettorna. Lottie och Christina nämner också att det sällan är elever som kommer ner för att slänga pant i pantlådan som finns i cafét och enligt flera elever har det visat sig att det inte är medvetna om att det faktiskt finns en pantlåda där. Både eleverna och cafépersonalen tycker det skulle vara bra om det fanns en pantlåda på åtminstone varje våning. Men få verkar vara intresserade av att ta tag i detta, det kan dock bero på att man inte vet vart pengarna ska ta vägen. Många elever kommer nog känna sig ansvariga om de samlar in panten. Den panten som samlas in i cafét skickas tillbaka till företaget och pantas därefter men alla burkar som ligger i sällsakpsrummen och i klassrummen går till spillo. Städpersonalen har sagt att de i snitt får kastar cirka 1000 kr i månaden i form av pant.


Men trots stökigheterna så tycker vi och städpersonalen att skolan är otroligt fin. Nästa läsår så kan väl alla tänka efter lite noga och samla sin pant istället för att kasta den. Hålla ordning på alla stökiga ettor som inte lärt sig rutiner är även något som fler bör ta tag i.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin