De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Lärkan hjälper dig välja


Alice Swanberg Roscher 2016-02-03


Roligt nu eller sen? Det är frågan många ställer sig inför det individuella valet. Gymnasietiden sägs ju ändå vara de 3 roligaste åren men är de kanske viktigare att planera och förbereda sin framtid för att få ett roligt liv?

Privatjuridik, fotografisk bild 2 och naturkunskap 2, det är kurserna Ellinor och Elin som går i 1:an respektive 2:an på samhällsvetenskapsprogrammet funderar på att välja till det individuella valet nästa år, man hur ska man veta vad man ska välja?

- Jag har valt privatjuridik för det intresserar mig, säger Ellinor

- Jag intresserar mig lite för foto men jag fick bra betyg i foto 1 också, så det är bra att fortsätta, menar Elin.


Båda har aningar om vad de vill göra senare, Elin vill just nu bli marknadsförare men kan också tänka sig ett yrke som sportjournalist eller något inom politik då det intresserar henne. Ellinor vet område och bransch och är säker på vad hon inte vill, men vad är viktigt just nu då? Att ha roligt nu eller senare?

- Båda är viktiga, jag valde en rolig kurs med musik till 2:an för att jag har gått i musikklass och saknade det och det går ju att få merit sen om man pluggar på komvux. Man får nog högre betyg i roligare kurser också, säger Elin.

- Jag är intresserad av ämnet och vill arbeta inom det, så det är både och kombinerat, säger Ellinor.


Kanske är det så? Att båda tankesätten faktiskt går ihop tillslut? Man väljer ju inte en kurs som man inte är alls kopplad till varken nu eller sen och ens drömjobb borde ju faktiskt vara något som man tycker är roligt i nuläget också.

- Ja, alla vill nog ha lite kul i framtiden, säger Ellinor


Ellinors tips inför det individuella valet är just att försöka hitta en kurs som man tycker är intressant, men också kan ha nytta av sen. Elin menar att man ska välja något roligt eftersom det ändå går att ordna om man skulle få andra planer för framtiden senare. Så oroa dig inte för valet, det avgör inte din framtid.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin