De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Programklyftor - Dålig gemenskap på De Geer

 


Jenna Fagerstedt 2020-09-17


De Geer, en skola med många olikheter. Måste detta innebära en dålig gemenskap? Enligt skolans elever är svaret tyvärr ja. 

 

Vilma Lang, en vanlig tjej som går i trean, berättar om sin upplevelse.

-Det är mycket grupperingar, inte bara i klasser utan även mellan programmen. Det är tråkigt för gemenskapen dras ner av det. 

Men vems ansvar är då det? Vem ska rädda De Geers gemenskap? 

Vilma är osäker, hon säger att det är lärarnas och elevkårens ansvar. Men, Vilma vet knappt om vi har något elevråd, och tänker därför att det blir svårt att få till en gemenskap. 

Dålig information om elevrådet har lämnat eleverna frågande om vad som händer, vad är elevkårens ansvar? 

Alexander Kouiriat, studerar  tredje året på samhällsprogrammet, och är även eventuellt vår framtida ordförande för vår svaga elevkår. Alexander uttrycker starkt att ansvaret för den dåliga gemenskapen ligger på eleverna, eleverna som inte tagit sitt ansvar att engagera sig. 

-Lärarna måste pusha eleverna att ta initiativ att gå med i elevrådet, jag upplever även att lärarna knappt informerar vad det innebär att vara med i elevrådet. Vi behöver fler engagerade medlemmar. 


Vad är kärnan till den dåliga gemenskapen?

Något Alexander tar upp är skillnaden mellan de olika programmen. Han kallar det programklyftor. Det är nästan som att samhällsprogrammet inte gillar estetprogrammen, beskriver han. 

-  På samhällsprogrammen finns det en stor machokultur, vilket inte är en grej på estetprogrammet, som är mer  HBTQ-vänligt. 

Detta är något han vill ändra på, han vill att elevrådet ska göra så att alla känner sig bekväma med varandra. Trots att alla kanske inte är vänner, ska vi alla kunna ha kul tillsammans för att få en bra gemenskap på skolan. 


Vad eleverna kan bidra med

Alexander tycker att Eleverna på De Geer måste börja uppmuntra varandra för att börja kommunicera mer med elevrådet så deras intressanta ideer och tankar kommer fram.

-För mig så är det allra viktigast att eleverna kan uttrycka sig om förbättringar på skolan, för en skola ska vara en plats där man känner sig säker, säger Alexander med inspiration i rösten. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin