De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Samhällsproblem eller dålig vana?


Frida Stark Isabella Hultberg 2015-10-22




”Fyfan vad ofräsch du är” ”Hur kan du gå runt sådär?” ”Tycker du inte själv att du är äcklig?”


Dessa kommentarer har nog de flesta hört någon gång. Det behöver inte ha varit riktat mot en själv, utan någon annan, men hört dem har nog alla gjort. Vi pratar om duschning efter skolidrotten. Vi har med hjälp av en webbenkät och även genom intervjuer samlat in drygt 70 svar och tankar kring ämnet, både från folk som duschar efter skolidrotten och de som väljer att hoppa över det.

 

Med hjälp av enkäten fick vi fram att nästan varje kille duschar efter idrotten och mer än hälften av tjejerna struntar i det. Detta gjorde att vi blev mer nyfikna på att ta reda på vad som ligger bakom problemet och hur vi ska kunna förändra det. I enkäten svarade cirka 75% av tjejerna att kroppshetsen och alla kroppsideal vi har idag gör att de väljer att gå runt svettiga istället för att gå in i det gemensamma duschrummet där duscharna sitter uppradade på väggen. De känner sig helt enkelt inte bekväma med det. 

 

Vi fick även in lösningsförslag och den största önskan är att skaffa bås i duschrummen. På så sätt behöver man inte känna sig obekväm och känna sig utstirrad. Det är även viktigt att tänka på att en del inte kan duscha bland andra människor av religiösa skäl vilket är ytterligare en anledning till att bås skulle underlätta. Vi vet alla att kroppshetsen är ett samhällsproblem, och vissa anser då att införskaffa bås skulle vara samma sak som att blunda och se förbi problemet. Alla är olika som personer och reagerar olika beroende på situation. För en del är det bara att ta av sig kläderna och ställa sig i duschen, medan andra gör allt för att visa så lite hud som möjligt med hjälp av handdukar som sitter hårt omslutna runt kroppen. 

 

Medan ca 75% av tjejerna smyger runt i omklädningsrummet och försöker undkomma andras blickar så är problemet inte alls lika stort hos killar. Problemet finns fortfarande men samhällets syn på killar är att de ska vara modiga, framåt och självsäkra vilket för en del kan vara väldigt jobbigt eftersom det är otroligt många som inte passar in i den normen. Det är kanske ännu svårare för killar att säga att de inte vill duscha i samma rum som andra än vad det är för tjejer? För enligt normen är det okej för en tjej att vara blyg och tillbakadragen.

 

Då är frågan, är det ett samhällsproblem eller är det bara en dålig vana? Vad tycker du? 



 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin