De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Varför tog man bort busshållplatsen utanför De Geer?


Alva Peborn Ebba Küla 2020-10-21


Borttagen busshållplats utanför De Geergymnasiet har lett till att flera elever inte hinner till skolan. Eleverna måste nu tänka om i deras tidsplanering vilket gjort många elever upprörda. “Det handlar om en minut.”

Det var inför den nya skolterminen som Östgötatrafiken bestämde sig för att ta bort busshållplatsen utanför De Geergymnasiet. Anledningen till varför dem tog bort busshållplatsen menar dem ska ha varit för att man ansåg att busshållplatsen redan låg väldigt nära busshållplatserna Väster tull och Söder tull. För att därför kunna få en snabbare kollektivtrafik tog man då besultet att ta bort busshållplatsen utanför De Geer vilket inte alla håller med om var ett vist beslut. 


Fem minuter är tillräckligt för att inte hinna

Ida från De Geergymnasiet är en av de personerna som vardagligen använder sig av kollektivtrafiken och nu har fått planera om sitt schema på grund av dessa ändringar. 

– Det kan handla om en minut för att jag ska hinna till skolan och nu måste jag alltid gå av vid Söder tull vilket tar extra tid. 

På grund av den nya ändringen som Östgötatrafiken har gjort måste Ida vissa dagar ta en tidigare buss eftersom det handlar om fem minuter som hon alltid sparade när hon kunde gå av precis utanför skolan. 

– Det tar fem minuter att gå från Söder tull till skolan medans det brukade ta en minut att åka den sträckan med spårvagnen. Detta gör att jag kommer försent om jag tar samma spårvagn som jag brukade.

Ida är inte den enda som blivit påverkad av denna ändringen då det alltid varit många ungdomar från De Geer som använt spårvagnen både dit och hem. 

– Jag tycker personligen att det är väldigt konstigt att man tar bort en busshållplats precis utanför en skola. Det är ju trots allt mängder av elever som går på och av här varje dag och det borde vara en rejäl förlust för dem nu när inte lika många väljer att åka med dem. 

Ida har nu börjat strunta i att ta spårvagnen till skolan och väljer ganska ofta att istället gå från Norr tull där hennes buss stannar istället för att ta spårvagnen.

– Det kommer ju bli lite jobbigare nu när det börjar bli så kallt ute. Jag får se hur jag gör sen när det börjar bli halt också, det är ju lite läskigare att gå på vissa ställen då…


Eleverna är också kunder

Busshållplatsen vid De Geer är inte den enda busshållplatsen som man valt att ta bort och frågan är om det inte har en mer negativ påverkan på Östgötatrafikens rykte när man tar bort busshållplatser. 

– Om man ska ta bort massa busshållplatser för att göra kollektivtrafiken snabbare så kan man ju lika gärna ta bort i princip alla busshållplatser, men då ska man inte höja priserna på biljetterna heller. 

Samtidigt som Östgötatrafiken tagit bort flera busshållplatser har de också höjt priserna på flera biljetter vilket gör att Ida känner att hon inte har samma lust att betala för en biljett när dem både höjer priser och tar bort busshållplatser. 

– Helt ärligt talat så tar det inte så lång tid för spårvagnen att stanna vid en busshållplats och vad tjänar man i längden på att ta bort busshållplatsen? Missnöjda kunder? 

Eleverna är också kunder som är väldigt beroende av kollektivtrafiken just nu, men om några år kommer inte eleverna vara beroende på samma sätt och då är det ändringar som dessa som kommer påverka om de kommer vilja ta kollektivtrafiken eller inte. 

– Kollektivtrafiken är bra, men det är ändringar som dessa som får mig att tappa hoppet för dem och känna att jag inte vill åka med dem överhuvudtaget. 

Istället för att ta bort busshållplatser där så många rör sig dagligen anser Ida att man istället borde tagit bort en busshållplats vid Eneby eller Haga där inte lika många rör sig om dagarna. 

– Fler personer ska vilja ta kollektivtrafiken och om man ska göra sådana här ändringar anser jag att man måste tänka ett steg längre på hur det kommer påverka de personerna som använder busshållplatserna mest. Vi på skolan är faktiskt också kunder! 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin