De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Krönikören vill helst inte vara med på bild


Kristi Larsen Johansen 2015-02-24


Har du spridit billiga skämt om tågräls och järnskrot? Sluta genast med det! Läs vidare och du kommer förstå varför.

Det är fler och fler ungdomar som går i högstadiet och gymnasiet som har tandställning. Och jag tror att alla någon gång har fått frågan ”När kommer tåget?”. Eller att personer helt enkelt konstaterar att tåget har anlänt. De som inte har gått igenom detta själva, tycker självklart att detta är jättekul. Men för de som fått vara med om den ”härliga” känslan man får av tandställningen, tycker antagligen att detta är onödiga skämt. Med tanke på vilket helvete man går igenom. 

 

Det börjar alltid med att du går till din älskade tandläkare och får helvetesställningen ditsatt. Har du turen att komma oskadd därifrån så hjälper det dig ändå inte särskilt långt, eftersom redan efter en halvtimme börjar det göra riktigt ont. Jag snackar inte om lite ont i en arm efter att ha legat fel under natten. Nej, detta är mycket värre, det börjar med en enorm huvudvärk, och oftast gör det även svinont i nacken. Men det slutar inte där, det gör jävligt ont bara du biter ihop tänderna. Och det är bara att förkasta tanken på fast föda under de närmaste dagarna.

 

Men det finns flera skäl till att det inte är särskilt kul att ha tandställning. Ett av dem är att inte alla passar i den. Gör du inte det, så är det ju lite synd, med tanke på att den ska vara en del av dig de närmast 2-3 åren. Blandar du det med ett redan halvdant självförtroende, så tror jag de flesta kan lista ut hur det slutar. Man skäms över sina tänder, det hjälper inte att det såg värre ut innan tandställningen. Det är fortfarande sjukt pinsamt, och känns som världens undergång när någon kommenterar hur dålig man ser ut i den.

 

Något som jag tyckte var riktigt jobbigt under min tid med tandställning var förbudet att äta vissa saker. När man precis fått den på, står tandläkarna och ler lite för sig själva innan de släpper bomben. ”Du får absolut inte tugga tuggummin, inga hårda godisar eller föresten ät inget hårt överhuvudtaget, det finns ju en risk att den gör sönder annars. Det skulle bara förlänga processen något som ingen är särskilt intresserade av.” Det är då man tänker: vad fan har jag gjort? Inga tuggummin på två år? Enligt mig har du två alternativ vid ett sånt läge. Du kan antingen lyssna på tandläkaren och vara överdrivet försiktig eller så kan du leka rebell och göra precis tvärtom.

 

Det finns även saker du får äta men som du egentligen borde förvarnas om. Det är helt okej att äta ett äpple, men det är ingen tandläkare som kan informera om att du inte borde bita i det. För det första så är det hårt, och tandställningen har lätt för att gå sönder. Men det är också för att fruktköttet är all over the place och näst intill omöjligt att få bort. Eller vänta. Detta gäller inte bara äpplen, det gäller frukter överhuvudtaget. Sedan finns det en växt som odlas mycket i Asien och serveras allt för ofta i skolans matsal. Nämligen ris. Ris har ingen konsistens som gör det jobbigt, men det är litet och även detta fastnar överallt. Detta är inte särskilt roligt med tanke på att det oftast är flera timmar kvar tills du kommer hem, för jag är ganska säker på att inge orkar borsta tänderna i skolan.

 

Till slut kommer du till punkten då det är dags att ta bort tandställningen. Det börjar med att tandläkaren säger ”nästa gång tar vi bort den” ungefär fyra gånger. För att på så vis krossa allt hopp om att få ta bort den. Det är som känslan man fick som barn när någon lurade dig på godis. Man blir överlycklig varje gång, för att sedan bli totalt krossad över vilken grym värld vi lever i. Men slutligen får du äntligen ta bort den. Oftast får du två tider samma dag så att tänderna inte ska flytta på sig. I mitt fall hade jag fyra timmar emellan besöken. När den väl var borta kommer du självklart vara överlycklig. Du går runt och ler som en idiot för att du är så sjukt nöjd med dina tänder. Du tänker att det äntligen är slut med denna skiten, men så är inte fallet. För plötsligt får du veta att du ska få en bettskena, som du ska ha varje natt i ungefär två år. Du tänker antagligen att detta inte är något problem, eftersom den ändå inte kommer synas. Men det är ett problem, ett stort sådant. För det visar sig ganska snabbt att det gör svinont att sätta dit den förbannade skenan varje kväll. Det känns som att den drar tillbaka tänderna flera centimeter på en gång. 

 

Det är dock viktigt att veta att allt ansvar nu ligger i egna händer. Skulle något hända med bettskenan så blir det svindyrt. det är dock inget problem att få en ny, det går att fixa samma dag, så länge du har råd att betala vad en ny kostar. Det värsta scenariot är om du glömmer den några nätter, så att betskenan inte passar längre. Eftersom man nu själv ansvarar för att se till att tänderna håller sig som de ska, så är det ingen idé att ringa och gnälla till tandläkarna. De bryr sig inte. De har redan gjort sitt jobb. Så med allt detta jobb nerlagt så räcker det att vara slarvig i några dagar för att allt jobb ska varit gjort förgäves. 

 

Tänk på det nästa gång du drar ett billigt skämt om rälsen!


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin