De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Engelsk framtid för fransk fotbollsspelare


Amanda Lavrot 2014-02-12


Ni har säkert gått förbi denna nyblivna lärka i korridoren. Men ni visste nog inte att han bott i en kuststad i vackra Frankrike. Eller att han spenderar hela sin lediga tid åt att kicka fotboll.


Judy Tutala är en fotbollskille här på DeGeer som alltid ses gående med ett stort leende på läpparna. I hans fotbollshjärta finns Frankrike, anledningen är inte för att Zlatan just nu spelar där eller för att han håller på en speciell klubb i Frankrike, utan för att han själv har spelat fotboll där.

 Bordeaux är kuststaden i Frankrike som han flyttade till vid 12 års ålder. Innan dess levde han i Kongo. Han flyttade till Frankrike på grund av familjen han hade där, och han berättar att det inte var en så stor kulturchock som man kan tro eftersom han i början spenderade mycket av sin tid tillsammans med sin familj. Men visst påverkades han av den franska kulturen. Han tycker mycket om att både laga och äta fransk mat men han gillar inte allt.
- Sniglar med vitlök är någonting jag aldrig skulle stoppa i mig. 

Men när jag frågar honom om han har en favoriträtt blir han tyst en stund och säger sedan att han inte kan välja en.
Jag vet inte, jag är inte en sådan person som har favoriter, säger han och ler.

 Förändringar är något han är van vid i det här laget och den största förändringen med att flytta till ett främmande land är enligt honom att börja om med allt vad skola innebär. Som den blyga killen han är var det även jobbigt att till en början skaffa nya vänner, men efter två ynka veckor så berättar han glatt att han fick vänner, som han idag fortfarande håller kontakten med.
- Chris och jag håller fortfarande kontakten via Facebook och mail.

 Största intresset

Judy pratar på om Frankrike och ämnet verkar vara något han håller varmt om hjärtat. Jag får även snabbt redan på att det bästa med Frankrike var just fotbollen. Han har spelat fotboll enda sedan han var mycket liten och gör det fortfarande. Det är hans största intresse.
Jag har spelat fotboll sedan jag var sju år och bodde i Kongo. Nu går jag fotbollsinriktning här på skolan och jag spelar även på fritiden i ett lag som heter FFK. Även kallat Finspångs fotbolls klubb.

Allt som allt sparkar Judy fotboll sju dagar i veckan. Vilket man själv skulle tycka vara mycket men han hittar tid till annat. När han inte har fotbollsskorna på sig tycker han om att spela gitarr och umgås med familj och vänner. 

 Framtiden

Även utanför fotbollsplanen spelar han fotboll, det gör han faktiskt, då är det FIFA som gäller. Hans favoritlag är det engelska laget Chelsea FC. Det gröna engelska landskapet är någonting som han känner sig mycket lockad utav. Det är ett ställe han i framtiden känner att han skulle kunna flytta till. Men än har han inte bestämt sig för vad han ska göra i framtiden. Det enda han vet än så länge är att han ska fortsätta med fotbollen, om det skulle innebära en förfrågan att spela i ett stort lag så skulle han inte tacka nej. 
- Då är det bara att ta chansen.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin