De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Häxan på De Geer


Louise Näfverstam 2014-02-12


Hon är medlem i en förening som kallas för Dumbledores armé. Ibland ser man henne när hon går igenom korridorerna med mantel och trollstav. Hon är en helt vanlig elev här på skolan, förutom att hon parallellt med verkligheten lever i Harry Potters magiska värld.

Linnea Landberg har älskat Harry Potter-serien sedan hon läste böckerna för första gången vid elva års ålder. Sedan dess har hon läst om dem flera gånger - både på svenska och engelska. Jag avslöjar min kunskap om att hon faktiskt lyssnat på hörböckerna ett antal gånger också och hon skrattar till. 

- Ja, tio gånger typ! Jag har alltid en Harry Potter-hörbok på gång, och kan hoppa in i vilken av böckerna som helst.
Anledningen till varför hon inte kunnat släppa historien beror dels på att den värld vi lever i kan vara påfrestande. Då är det lockande att träda in i en värld där magi är möjligt. Linnea älskar också det faktum att hon fått följa med under Harrys uppväxt och på sätt och vis växa upp tillsammans med honom.

Var är Ludo Bagman? 

En känsla som jag tror många känner igen sig i är besvikelsen i att se filmatiseringen av en riktigt bra bok. De flesta är överens om att filmerna aldrig riktigt lever upp till böckerna. När jag frågar Linnea om vad hon tycker om Harry Potter-filmerna blir jag förvånad över hur nöjd hon tycks vara med dem.

- Jag såg de tre första filmerna innan jag läste böckerna, så jag har alltid tänkt mig karaktärerna som de ser ut i filmerna, säger Linnea, men tillägger att böckerna är bättre såklart.
Det finns speciellt en scen i Harry Potter och Halvblodsprinsen som Linnea väldigt gärna skulle ha sett på film. Den utspelar sig i Gryffindors uppehållsrum där Ginny berättar att hon har spridit ett rykte om att Harry har en draktatuering på bröstet, och att Ron har en tatuering av en pygmépuff (ett litet rosafluffigt djur) på ett okänt ställe.
- Sen så finns det ju många karaktärer som inte fått vara med i filmerna alls, som Ludo Bagman och Winky. Jag saknar min Ludo!

En magisk upplevelse 

Trots sitt stora intresse har inte Linnea gått på några Harry Potter-events här i Sverige, fast hon gärna velat. Men när hon förra sommaren var i England, såg hon till att besöka Warner Bros Studio Tour, ”The Making of Harry Potter”, som ligger en liten bit utanför London. Det var där man spelade in Harry Potter-filmerna och fans över hela världen åker dit för att titta på all rekvisita som är uppställt. Förutom att gå igenom Diagongränden, titta in i Gryffindors elevhem eller se huset där Harry växte upp, kan man också åka kvast genom London eller köpa en mugg honungsöl.

- Jag grät tre gånger, säger Linnea och skrattar. Första gången var när man satt i en biosalong och de visade skådespelarna framför stora porten. Sen rullade de upp skärmen och där var den riktiga porten! Då grät jag.
Det hon hade sett fram mest emot var att gå in i Stora Salen och gå igenom Diagongränden. Själv kommer jag ihåg känslan av att gå in i ett mörkt rum, där modellen av hela Hogwartsområdet står och lyser samtidigt som musik från filmerna spelas i högtalarna. Linnea nickar igenkännande och säger att det var en av höjdpunkterna på hela utställningen.
- Det var andra gången jag grät, erkänner hon.
Tredje gången var när hon gick därifrån. Det var svårt att lämna platsen bakom sig, fast hon hade med sig föremål såsom en trollstav och tidvändare från Harry Potter-shopen som hon hade köpt.

Dumbledores Armé
Förutom tidvändaren och trollstaven (som är en kopia av Hermiones stav i filmerna) så har Linnea även marodörkartan och Harrys intagningsbrev till Hogwarts. Hon har också själv gjort egna mantlar och trollstavar. 
- Jag kände också att jag behövde en Harry Potter-väska eftersom jag inte hade någon. När jag inte kunde komma på var man kunde köpa en, så gjorde jag en själv av gamla sofftyger. På väskan sydde jag dit märket för dödsrelikerna.
Jag tycker att det låter som om hon har väldigt mycket saker hemma som man inte riktigt kan göra något med. Men Linnea berättar att hon är med i en Harry Potter-skolförening som kallas för DA och att de ibland klär ut sig i skolan. Då kommer hennes saker till användning.

DA står för Dumbledores Armé. I Harry Potter och Fenixordern startar Harry, Ron och Hermione en grupp där man ska lära sig försvar mot svartkonster. Skolföreningen är döpt efter den gruppen.
- När jag kom till skolan visste jag att det fanns en Dumbledores Armé här. Det var lite därför jag valde att gå på den här skolan, säger Linnea och skrattar.
Än är skolföreningen ganska nystartad och medlemmarna har inte hunnit göra så mycket. Men i vår och sommar ska föreningen samarbeta med The Harry Potter Exhibition som kommer till Norrköping. Då ska Dumbledores Armé följa med i deras arbete med att sätta upp utställningen, göra reklam och vara med på events och så.

När jag frågar Linnea om hur hennes intresse kommer se ut i framtiden säger hon utan att tveka:

- Som Alan Rickman (mannen som spelar Harrys lärare Snape) har sagt, ”När jag är 80 år och sitter i min gungstol, kommer jag läsa Harry Potter. Och mina barnbarn kommer säga, ‘After all this time?’ och jag kommer svara ‘Always’. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin