De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Musik i blodet


Hanna Leinonen 2014-02-12


Albin Forsberg syns aldrig utan sina vita hörlurar på sig, han sjunger i kör och säger att musik gör honom lugnare. Men vad är det egentligen som lockar och hur blev han så intresserad?


Han började sjunga på allvar när han i årskurs fyra bytte till musikklass på Hagaskolan. När det var dags att börja gymnasiet kom han in på Musiklinjen här på De Geer men valde bort det.
- Mina föräldrar blev inte så glada, säger Albin och skrattar, vi är en musikfamilj och min bror pluggar fortfarande musik nu efter gymnasiet men jag kände att musik inte är något jag vill jobba med i framtiden. 

Han tyckte att sex år räckte och började istället på Film- och Fotolinjen då han vill bli grafisk designer. 


 Fortsätter på fritiden

Även fast Albin valde bort att plugga musik i skolan ville han inte sluta hålla på med det helt och hållet. En månad innan jullovet började han därför sjunga i kör. Kören heter Musikaliska Sällskapets Kammarkör och träffas en gång i veckan. Att det är mer tjejer än killar med i kören och att Albin är yngst av cirka trettio personer och gör honom inte så mycket.
- Det är kul med en nivå över sin egen, säger han. 


Konserterna kräver mycket övning

I mars kommer Albin att vara med på sin andra konsert trots sin korta tid i kören. Den första var en julkonsert de hade i början av December. Då sjöng Albin ett solo, vilket jag blir mycket imponerad över. Inför konserten i mars kommer de ha många heldagsrepetitioner och Albin brukar även öva en heldel hemma.
- När det är svåra stycken brukar jag skippa att plugga för att öva. Jag stör mina föräldrar när de kollar på Walking Dead, säger han och skrattar igen.
Albin kommer fortsätta att sjunga i kören eftersom de har bra gemenskap och fina stycken men utvecklas är inte något han tror att han kommer göra så mycket.
- Vi kommer nog mest gå på som vi gör nu, säger han.


 Seriemördaren är bäst

Det är elektronisk musik som gäller för Albin nuförtiden. Det är inte en så vanlig genre, den kallas för ”Downtempo electronic” och består av väldigt lugn musik.

- Annars kan jag också lyssna på "crossbreed" vilket är den mest brutala sorten

elektronisk musik, säger han.

Han kallar också sig själv för dubstep-fantast och säger att han gillar att dansa till det. Gustav Spetz som är kompositör i filmbolaget ”Crazy Pictures” är en av Albins två favoritmusiker, den andra är hiphopduon PH3. Deras låt ”Seriemördaren” är Albins favoritlåt.


 Musiken lugnar

Albin gillar när det är riktigt mjuk och fin musik. Han tycker om att sjunga för det får honom att slappna av. Musiken har gjort honom till en lugnare person överlag och att lyssna på jazz minskar hans stress.

- Jag kan hantera stress bra med hjälp av musiken, så fort jag blir stressad går jag runt och sjunger lite mer jazziga melodier och det brukar lugna ner mig, säger han. 

Slutligen ställer jag frågan som vi alla vill ha svar på och svaret är nej, Albin vill inte vara med i körslaget. Han tycker att det är ett väldigt b tv-program där personer med halvbra röster sjunger i grupper med kändisar.

- Det är inget för mig, säger Albin.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin