De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Sitt största intresse som yrke


Tyra Skoog 2015-06-02


Fotbollsintresset har funnits där sedan barndomen och det påverkade Jonny Haag att utbilda sig till idrottslärare för att få ha sitt största intresse som yrke.

Pris i 400-meters löpning

 

Det började redan som barn när Jonny Haags pappa tog med honom på IFK, Norrköping var då det bästa laget i landet och detta inspirerade Jonny Haag till att själv börja spela fotboll. Hans intresse för idrott har alltid funnits där. Under uppväxten var det inte bara fotboll som gällde utan också friidrott. 

-Jag vann faktiskt 400-meter i löpning, berättar han. Jonny spelade även handboll i NAIS. Fotboll lirade han hemma på gården med kompisarna fram tills han var 14 år, men har spelat i bland annat Sylvia sedan dess. 

 

Gymnasietiden spenderade Jonny på Allmänna linjen, social gren men har gått på idrottshögskolan efter det samt läst 40 poäng historia, 40 poäng sociologi och 25 poäng statskunskap. Han skulle kunna undervisa i Historia och det är ett område han tycker väldigt mycket om. 


”Det är stor skillnad mellan ettorna och treorna”

 

Jonny började på De Geer gymnasiet för cirka 20 år sedan. Han undervisar främst de elever i IFK med fotbollsinriktning. 

-Så bra som det ser ut nu har det aldrig gjort på pojksidan, säger han stolt och nämner tre killar på herrsidan som har startat upp i allsvenskan. Tesfaldet Tekie och Filip Dagerstål som båda går i tvåan samt Linus Wahlqvist i trean. Det är stor skillnad mellan ettorna och treorna och man ser verkligen att de växer och utvecklas under sina tre år på skolan. Jonny erkänner att det är extra kul att träna eleverna som satsar och har tydliga mål, de har höga ambitioner och det är högre kvalitét på träningarna. Träningarna består mest individuellt, spelarna är jobbar i sin position som de vanligtvis har på planen och man arbetar på det som behöver utvecklas. 

 

Han tränar fotbollseleverna varje måndag-, tisdag-, onsdag- och torsdagsmorgon och är helt ledig på fredagar. 

-Jag är ju pensionär egentligen förstår du, men jobbar lite övertid, säger han och ler. Det är ännu ett bevis på att han verkligen gillar sitt jobb, han säger att han har haft tur som fått ett yrke som är så pass kopplat till hans största intresse. Han menar att det viktigaste och roligaste är relationen man får till eleverna, kontakten med eleverna ger så mycket och man träffar så många olika människor. Det skulle inte fungera att arbeta som lärare om man bara gillade ämnet man undervisar i, man måste tycka om att arbeta med ungdomar. 

 

Heart of Stones 

 

Eftersom Jonny arbetar 65% och är ledig en gång i veckan har han mer fritid än de flesta andra och tid över till annat. En gång i veckan repar han med bandet ”Heart of Stones” som han är leadsångare i. Bandet bildades för över 20 år sedan då Jonny var studierektor och skolledare på Navestadsskolan där han tidigare arbetat som idrottslärare. Bandet repar en gång i veckan och har spelningar ett par gånger i månaden. Sedan år 1994 har de spelat på kulturnatten, sista lördagen i september varje år. Det är på spelningarna som människor får upp ögonen för bandet och blir intresserade av att ha dem på sina egna evenemang. De spelar oftast på 40, 50 och 60 års fester och det är den målgruppen som bandet främst riktar sig till.  Jonny väljer att kalla bandet för ett coverband som spelar rock, de spelar låtar som folk känner igen och har spelat in över 200 låtar tillsammans från 70 olika band och artister. Om du vill höra Jonnys vackra stämma kan du besöka Arbetets museum där de spelar varje år på kulturnatten, alltid sista lördagen i september. 




Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin