De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Sofie drömmer om att resa jorden runt som brölppsfotograf


Kristi Larsen Johansen 2015-06-05


Sofie började fota som många andra i samband med att hon använde sig av den sociala median bilddagboken.se. Men det riktiga intresset kom dock inte fören hon fick sin första egna kamera. Sedan dess har hon kommit långt, för några veckor sedan öppnade hon sitt eget företag, så nu skitar hon på internationell nivå. 


Sofie som om bara några veckor tar studenten från Film och foto på De Geer gymnasiet började fota på samma sätt som många andra. Det började nämligen med att Sofie och hennes kompis tog bilder tillsammans för att lägga upp på bilddagboken. Det var dock inte före hon fick sin egen kamera som hon fick ett stort intresse för foto. 

- Jag fick min första kamera i julklapp julen 2007 och det var kanske där fotointresset tog fart. 

Det är bara något år sedan Sofie bestämde sig för vilka sorters bilder hon ville ta. Därför är hon nu fast bestämd på att det är porträtt och bröllop hon vill fota. Innan dess fotade hon allt möjligt, men för det mesta djur och natur. 

Jag började med att fota typ blommor och landskap och sådant. Men sedan gick jag över till porträtt för något år sedan. 

 

UF

Att jobba som fotograf är inte längre en dröm för Sofie. Hon startade nämligen sitt egna företag Sofie Wiberg Photography för några veckor sedan. Innan dess drev hon ett UF-företag under sista året på gymnasiet. Vilket blev en väldigt kämpig period för Sofie, eftersom att hon stort sett drev hela UF-företaget utanför hennes övriga undervisning.

- Jag hade ju gymnasiearbetet men det var ju ingen kurs som hjälpte mig med ekonomien. 

Det hela försvårades även en del på grund av att hon var den första på sin linje som drev ett UF-företag. Det gjorde att det var nytt får både Sofie och hennes lärare. Det gjorde att hon tyckte att hela processen blev väldigt krånglig, men också kul och lärorik. 

- Jag var även den första på min linje som drev UF-företag vilket gjorde att det var nytt för både mig och min lärare. 

Sofie drev sitt UF-företag helt själv. Därför tog UF väldigt mycket tid, eftersom att det vanligaste är att vara minst tre personer för att underlätta jobbet. 

- Så UF tog väldigt mycket tid, men som sagt så var det väldigt kul och lärorikt. 

 

En konkurrerande branch 

Fotobranschen är en väldigt konkurrerande. Det finns många fotografer, eftersom alla har tillgång till egen kamera idag. Därför är det viktigt att fotografen vet vad hon gör och att hon har en egen bildstil. Annars försvinner man ofta i mängden. 

- Det gäller liksom att man som fotograf är duktig på vad man gör att man sticker ut, tar sin egna bildstil och är unik. På det sättet når man de kunder som tycker om ens bilder. 

Sofie har till största del använd sig av Facebook för att marknadsföra sitt företag. Hon har en egen facebooksida som heter Sofie Wiberg Photography. facebook har även varit bra för at hålla kontakt med nuvarande kunder. Sofie har även fixart en egen hemsida nu. På den kan kunderna se mycket bilder från Sofies tidigare arbeten och vilka priser som gäller för olika sorters fotograferingar. 

- Facebook är en jättebra sida, även nu till kunder. 

 

Bröllopsfotograf 

Sofie har tagit många kurser utanför skoltid för att utvecklas som fotograf. För att få en inblick i hur det går till under bröllopsfotografering har hon följt med andra fotografer när de jobbat. Detta har hon varit tvungen att göra, eftersom det inte finns några sådana kurser i skolan. 

-  I skolan gör vi inget av det jag jobbar med, därför har jag gått på bröllop workshops, inernettkurser och privatkurser hos andra fotografer. 

 

 

 

Framtidsplaner 

- Jag är en sådan som redan har planerat hela min framtid känns det som. 

Därför har Sofie redan bestämt att hon kommer att driva sitt företag under resten av året. Efter det kommer hon troligen att åka till USA för att bo där ett år. Den resan vill hon göra för att lära känna sig själv lite bättre och lära sig flytande engelska. Men hon hoppas även på att kunna få fota lite personer där och på det sättet även få lite kontakter i USA.

- Eftersom att min allra största dröm är att kunna resa jorden runt och fota bröllop, så ser jag detta som en stor fördel både för mig och för företaget. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin