De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Är mitt morgonkaffe en drog?


Nellie Wemmenlöv Nylund 2023-06-07


För många är dagens första kopp kaffe avgörande för en bra start på dagen. De flesta tar regelbundet del av koffeinhaltiga livsmedel och detta ämne är något som kan vara svårt att undvika i dryckeskylar på mataffären. Men hur påverkar koffein oss egentligen och är denna vardagliga drog farlig för våran kropp?

Att nämna koffein som en normaliserad slags drog kan för många ses som en överdrift. Men då måste vi bryta ner vilka effekter ämnet faktiskt har på oss. Koffein stimulerar nervsystemet, är beroendeframkallande och kan leda till abstinens, vilket allt passar in i den generella mallen för en drog. 

Koffein finns naturligt i till exempel kaffe, te och mörk choklad. Vi kan även hitta det tillsatt i olika energidrycker, kosttillskott samt i andra drycker såsom cola och annan läsk. Det är därmed stor chans att du som läsare någon gång konsumerat ämnet. När vi får i oss koffein så får vi energi och känner oss betydligt piggare. Det som händer är att vi får ett ökat blodtryck, ökad puls och vidgade luftrör då koffein stimulerar det sympatiska nervsystemet. 

– Det har hänt att jag fått i mig för mycket koffein, berättar Molly Härnbro, man kan liksom känna hur hjärtat slår hårdare och det kan vara ganska läskigt, fortsätter hon. 

Källa till huvudvärk

Att konsumera för mycket kaffe och energidrycker och därmed få i sig alltför stor mängd koffein kan ha negativa effekter på kroppen. Man kan till exempel få sömnproblem, ångest, irritation, känna sig skakig eller, som Molly nämner, så kan hjärtat börja slå snabbare. I en måttlig konsumtion så är koffein däremot inte farligt för din kropp. Nog för att du kan få huvudvärk utan ditt morgonkaffe och andra smått negativa följder kan inträffa, men du försätter dig inte i fara bara för att du dricker en enstaka energidryck då och då.

Som med de flesta livsmedel så är koffein inte dåligt när det konsumeras i måttlig mängd utan kan skada din hälsa endast vid ett för stort intag av ämnet. Med andra ord kan du fortsätta med morgonkaffet utan att oroa dig.

Källor:
1177.se
ki.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin