De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Depression – sommarens baksida


Hedda Årstrand Sneckenberg 2023-06-07


Maryam, elev på De Geergymnasiet, hatar sommaren. Hon får en typ av ångestkänsla när ljuset och värmen kommer.

Det pratas mycket om vinterdepression och hur ledsna människor blir när mörkret och kylan kommer. Men det pratas sällan om sommardepressionen. Det finns personer som tycker att det är otroligt jobbigt när ljuset kommer och det sätts nya krav. En av dessa personer är Maryam Al-Tulibawy. 

– Eftersom att det är så mycket att göra så finns det en typ av ångest över vad man ska göra, säger Maryam. 


Det handlar för det mesta om en rädsla för att missa saker. Däremot handlar det inte om stressen av skolan i slutet på terminen, utan det handlar om sommarlovet och allt som händer då. Eftersom under skolåret ligger fokuset endast på skolan och inte på vad sommaren har att erbjuda. 
Finns det något du tycker om med sommaren?
– Nej, allt är bara skit. 

Kreativ trots tom känsla

Många får effekten att man blir piggare, gladare osv under sommaren, men inte Maryam. Hon får en motsatt effekt. Hon berättar att hon sover bort hela dagarna och är vaken under natten, vilket ger ångest över att hon har missat saker. Hon tillägger snabbt därefter att det är något hon kanske borde jobba på. Maryam berättar att hon får en tomhetskänsla under sommaren. Det finns nästan inga känslor, bortsett från känslan att allt är jobbigt. Men hon berättar även att det väcks en ny kreativ sida under sommaren, men att kreativiteten bygger på den jobbiga känslan. 

– Detta är ett ämne som det pratas för lite om, det finns människor som tycker att det är jobbigt under sommaren. Men det är inget som tas upp, och väldigt många är inte förstående, avslutar Maryam Al-Tulibawy, elev på De Geergymnasiet. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin