De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

De trogna fansen inom hårdrocken 

Artiklar

De trogna fansen inom hårdrocken 


Henrik Axby 2014-05-21


Många kanske anser att hårdrock bara är ett oväsen, men vad är det egentligen då som gör att hårdrocken har stannat kvar som en populär musikstil i nästan 50 år? Jag skulle säga att det är på grund av de hängivna fansen. De har funnits där genom åren och utvecklats med musiken. Hårdrockarna är ofta mycket trognare till banden de lyssnar på än andra fans. Jag pratade om detta med Billy Johansson, som är gitarrlärare på studiefrämjandet, och han höll med. 
-De är lojala. De köper fortfarande produkterna som banden släpper. 
Han tror även att internet har bidragit mycket till tillgängligheten. Det är mycket lättare nuförtiden att lära sig de olika låtarna då man utan problem kan leta upp det på internet.  

Hårdrockare har även en väldigt distinkt stil. Man brukar ha långt hår, nitar och läder. Men det som många kanske inte tänker på är att de olika fansen ser lite olika ut beroende på vilket band de lyssnar på. 
-Iron Maiden-fansen ser inte helt likadana ut som till exempel Kiss-fansen. Jag tror det är väldigt viktigt för att få en gemenskap med de andra fansen, säger Billy. 

En fråga som hårdrockarna brukar debattera flitigt om ibland är: vilket band var det egentligen som influerade hårdrocken mest? Jag frågade samma fråga till Billy. Han nämnde två olika band; Led Zeppelin och Metallica. Eftersom han är en musiklärare och har hållit på med musik väldigt länge märker han hur många band bygger upp sin musik efter Led Zeppelin. Han säger att de var som en ”mamma” för den senare hårdrocken som kom. 
-Men Metallica är nog ett av de viktigaste banden för att ha gjort hårdrocken så populär bland så många människor. När de släppte låten ”Enter Sandman” var det helt plötsligt många fler människor som började lyssna på hårdrock och skaffade sig långt hår.

Billy tror att hårdrocken kommer leva vidare i flera år till. Med tanke på hur länge den funnits än så länge är det ganska säkert och säga att han har rätt.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin