De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Så mycket kostar studenten 

Artiklar

Så mycket kostar studenten 


Tindra Krantz 2023-06-09


Studenttiden börjar närma sig och mycket är på gång, studentbaler och flak ska fixas men den stora frågan lyder: Hur mycket kostar studenten? 

Den 16 juni är dagen det smäller, Norrköpings treor ska äntligen ta studenten! Studenten är en dag fylld av lycka, musik och framförallt gemenskap. Många skulle säga att det är en av de bästa dagarna i deras liv. Men inför studenten sker mycket förberedelser, och för dem krävs en hel del kostnader. Men hur mycket då? Det ska vi ta reda på. 


Den 2 juni är det studentbalen som står i centrum bland studenterna, här är det de stora klänningarna och kostymerna som sticker ut. Årets bal har estimerats gästas av över 700 gymnasieelever från gymnasieskolorna Bråvalla, De Geer, Ebersteinska, Kungsgård, Haga, Himmelstalund och Lärling. Många förbereder detta med att köpa allt från kostymer, klänningar, skor och accessoarer. Många väljer även att betala för att göra entré i fina bilar vilket också kan kosta en del. Årets balbiljetter kostar 600 kr och en av dem som ska gästa balen i år är Linnea Hedlund från sa20b på De Geergymnasiet.
- Min balklänning kostade 1 200 kr och mina skor kostade 200 kr, säger Linnea. 


Inför studenten är det också outfits och mössor som ska införskaffas. Studentmössan är den viktigaste accessoaren till studenten, du bär den på din student och den är ett minne och en souvenir från din studentdag. En studentmössa brukar oftast kosta allt mellan 400kr ända upp till några tusenlappar. Linnea berättar om sina vänner som har köpt studentmössor med LED i.
- Jag har några vänner i Krokek som hade LED slingor och de kostade 4 000kr. 

Linnea säger att hennes studentmössa kostade runt 2 000 kr. 

Kläder är också något som brukar införskaffas inför utspringet, det klassiska är antingen en kostym eller en vit klänning.
- Jag har tre klänningar, de kostade 250 kr styck, säger Linnea vid frågan om hennes outfit. 


Det finns också mycket tillkommande kostnader såsom flak och möjligtvis en studentaktivitet. Mycket av dessa kostnader kan täckas av klasskassan genom att sälja till exempel kakor, men om man inte sålt tillräckligt så kan det bli så att man får ta från sin egen ficka. Linneas klass har sålt så att det har täckt kostnaderna än så länge. 


Som sagt kan kostnaderna bli mycket, speciellt för en student som kanske inte har den största inkomsten av alla. Om man jämför så kan kostnaderna variera mycket mellan olika personer beroende på hur mycket man vill betala. Linnea ger flera tips på hur man kan göra.
- Något man kan göra är att sprida ut kostnaderna under hela året så att allt inte kommer i en klump, spara också pengar på höstterminen och gör en lista på det du ska köpa. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin