De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Skärmen tar ungas tid


Nellie Wemmenlöv Nylund 2023-05-31


Som den ständigt uppkopplade generationen spenderar vi timmar av våra dagar med nackarna krökta ner mot våra skärmar. Det oändliga scrollandet, chattandet och delandet har fångat oss i en värld värderad i likes och kommentarer. Detta har lett till att det blivit svårt att lägga ner telefonen och beroendet växer hos dagens ungdomar.

I dagens samhälle så är sociala medier en stor del av de många människors vardag. Då medierna blir fler och ständigt utvecklas drar det även fler användare. Med tanke på hur uppkopplade vi är i dagens samhälle så kan det vara svårt att känna samhörighet  till andra utan att ta del av de sociala medierna.

- Om jag inte hade tillgång till min telefon så hade jag nog känt mig väldigt utanför, säger Lucas Alvarsson, andraårselev på De Geergymnasiet i Norrköping. 

Ungdomarna idag känner sig nästan skyldiga att vara online. Det är här de tar del av nyheter och underhållning, samtidigt som stor del av kommunikationen mellan vänner sker. 


Det finns en trygghet i att ha telefonen nära och utan den är det lätt att känna sig naken. Problemet ligger dock enligt många i hur mycket tid man spenderar på sociala medier och inte i användningen i sig. 

- Under förra veckan spenderade jag nästan två dygn sammanlagt på sociala medier, säger en av Lucas vänner. Det är såklart jag vill trappa ner, men det är svårt att lägga ifrån sig den. Det optimala skulle kanske vara en timme om dagen, fortsätter de.

Som eleverna påpekar så verkar många ungdomar vilja minska på sitt användande av sociala medier. Det kanske största problemet är att dessa appar är designade för att just fånga vår uppmärksamhet. Fler och fler appar tar idag efter den populära appen Tiktok med att använda sig av den oändliga scrollfunktionen. Detta gör att vi som användare ständigt blir pumpade med ny information och det blir svårt att vända bort blicken.



- Jag skulle säga att sociala medier helt klart stör min sömn och ibland mitt skolarbete. Jag kanske inte mår så dåligt psykiskt av just innehållet i medierna i sig, mer av den påverkan de har för mina rutiner och tiden jag spenderar på mobilen, berättar Lucas.

Det som för många är skrämmande när det gäller sociala medier är bristen på kontroll och behovet av att ständigt vara uppkopplad. Men att slita sig bort när man kan få oändligt med underhållning endast från den lilla apparaten i sin hand kan vara svårt. 


Lucas talar om hur detta behov har blivit starkare nu i tonåren. Men är det verkligen ungdomars mediekonsumtion som är värst?

-Ja, jag skulle nog säga att det är fler ungdomar som använder sociala medier. Men jag tror också att många vuxna nästan skyller det mer på oss, de sitter ju och skrollar lika mycket, bara på andra appar. 


Lucas och även hans klasskamrater enades om att de alla skulle ha mått bättre med färre uppkopplade timmar om dagen. I början hade man kanske varit rastlös, känt sig utanför och fått någon form av abstinens, men med tiden skulle det nog gå att anpassa sig.

-Jag hade nog hittat annan underhållning, som nya hobbies och jag hade fått mycket mer tid till annat, avslutar Lucas.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin