De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Sluta skräpa ner i cafeterian!

Artiklar

Sluta skräpa ner i cafeterian!


Isabella Hultberg 2015-02-24




Den senaste tiden har De Geers café dragit in på teet och kaffet för att elever på skolan struntar i att kasta sina kaffemuggar och övriga skräprester. Vi har intervjuat olika personer på skolan för att få en uppfattning om vad de tycker om detta problem. 


Lottie, som står i cafeterian varje dag tycker inte att nedskräpningen är okej.
-Det är tråkigt att det blivit som det blivit och att jag måste ta hand om skräpet som eleverna lämnar efter sig. Men jag tror att dra in på teet och kaffet är den enda lösningen eftersom att elever ska lära sig att städa efter sig.
Hon anser att mycket beror på ignoransen och latheten hos elever på skolan och hon nämner även att nedskräpningen har blivit värre under det senaste halvåret. 


Eleverna på skolan tycker att det är dåligt att folk skräpar ner och förstör möjligheten att få gratis te och kaffe. De har också förståelse för att personalen i cafeterian har dragit in på teet och kaffet. -Vi tycker att vi ska få en till chans och sumpar vi chansen igen så förstår vi att cafeterian tar bort det, säger Gustav och Emanuel från SA13C. 


Många av elever från två:an och tre:an nämner att nedskräpningen har förvärrats under hösten. Vissa tror att det är ettorna som tagit det som en vana att inte plocka undan efter sig men många andra tror att det är Kungsgård som ligger bakom det.

-Det är en mognads sak och skillnaden att komma från grundskolan till gymnasiet är ganska stor, säger Johanna och Karin från SA13B. 


Vi har ställt samma fråga till personerna vi intervjuat ”Har du någon lösning på problemet?” och vi fick olika svar från olika personer på skolan.


Svaren vi fick var bland annat: 


-ID-kort, för att lättare kunna se vilka som tagit te och kaffe. Det blir som en koll på eleverna och detta gör att man kanske visar mer respekt då man blir medveten om att de som står i cafeterian vet att man tagit te eller kaffe. 


-Egen mugg, för att man inte vill kasta sin egen mugg. Dessutom sparar skolan in på pengar då de inte behöver köpa nya muggar. 


-Övervakningskameror. Detta skulle göra att den som förstör hamnar på film.  


-Mer information om nedskräpningen.  


-En bättre dialog mellan elever och lärare.  


-Ta upp ämnet med elevrådet och på mentorstiden.  


Alla som vi har intervjuat har sagt att de tycker det är fint av cafeterian att bjuda på te och kaffe vid lunch och tycker det är synd att folk misskött det hela. 

Och ni som känner er träffade till att tillföra detta problem, var inte så själviska. 

 

Skriven av: 

Isabella Hultberg och Lova Ringek.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin