De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Unga tänker till om beroende


Clara Stenström 2023-05-31


Vad tänker ungdomar om beroenden: kan det vara bra eller dåligt?. Jag har fått chansen att intervjua tre unga: Sixten Främberg, Nellie Nylund och Molly Härnbro. 


Vad tänker ungdomar om beroenden: kan det vara bra eller dåligt?. Jag har fått chansen att intervjua tre unga: Sixten Främberg, Nellie Nylund och Molly Härnbro. 

Vi börjar med Sixten:

-Beroenden oftast är ju ganska dåligt när det gäller vissa substanser. Sen finns det  bra beroenden med som att vara beroende av att vilja  leva ett hälsosamt liv. 


Nellie 

-  Beroende till en person är inte bra men det behöver inte vara dåligt men om det blir för starkt är det dåligt. Beroende av kaffe kan vara bra men inte om det blir för mycket. Det negativa är att man inte kan klara sig utan själva beroendet, det är det som är väldigt negativt vilket kan bli farligt och väldigt osunt. 

Det Nellie menar är att båda sakerna är inte bra men heller inte dåligt men grejen är att  det inte får gå över gränsen och bli för mycket av det.


Undra vad Molly tycker om beroende, är det positivt eller negativt?

- Det beror på vilken typ av beroende, om det är positivt för hälsan är det ju bra. Men sen finns det ju skadligare beroenden än andra, så länge det inte går över till missbruk skulle jag inte se det som farligt. Även att så länge det inte påverkar andra med i större grad. Det är inte bra att ha ett beroende men det finns också olika. Det kan även påverka långsiktigt, det påverkar ekonomin om man köper saker under en längre tid. Det kan sluta med att man tar lån, och då tänker jag exempelvis på shoppingberoende. Många väljer tillslut att ta smslån, vilket inte är bra. 

-  Det är alltid bra att vara försiktig.  avslutar Molly med och det tror jag vi alla håller med om.   

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin