De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Tre saker du inte visste om musikhjälpen


Olle Eriksson 2021-12-10


Du kan nog ha hört talats om att musikhjälpen kommer till staden den 13 december. Men detta är fem saker som du troligtvis inte visste om musikhjälpen. 

Musikhjälpen är inget som vi svenskar har kommit på utan det är vi som har kopierat Nederländerna och gjort en egen version av radio och TV-programmet Serious Request. Serious Request är som musikhjälpen där man då veckan innan jul försöker samla in så mycket pengar som möjligt och startade 2004. I Sverige så  kom musikhjälpen 2008 till Malmö och det var den första av Musikhjälpen vi har sett i Sverige.  


Nu när Musikhjälpen kommit till Norrköping så är det ett av Norrköpings säkraste ställen. Enligt Andreas Tosting, teknikansvarig på Sveriges Radio, så kommer de ha en förhöjd säkerhet veckan då Musikhjälpen är på plats på Gamla Torget.

- Vi kommer placera ut stora betongsuggor. Jättetråkigt, men nuförtiden måste man vara förberedd på att någon exempelvis skulle kunna köra in en lastbil i folkmassan.     


Musikhjälpen har även sökt tillstånd om att få sätta upp övervakningskameror som kommer monteras upp på torget för att höja säkerheten. Där alla inspelningar kan användas om exempelvis någon skulle bli sexuellt ofredad. Sedan ska de ha en förhöjd säkerhet med vakter och så kommer sjukpersonal finnas på plats. Med alla dessa säkerhetsåtgärder så borde Gamla Torget vara det säkraste stället i Norrköping.    


Det är mycket som ska förberedas innan Musikhjälpen kommer igång och det är mycket möten och pappersarbete samt avtal som ska göras innan man väl sätter upp glasburen. Hur många är det på plats när Musikhjälpen har dragit igång? 

-  Väl på plats så arbetar cirka 100 personer och de är allt från kameramän, tekniker, vakter men även bespisningspersonal så att alla arbetare kan få lite mat, säger Andreas Tosting. 


Andreas Tosting  berättar även att han som tekniker gör lite allt möjligt som behövs. Ena sekunden hjälper han till och soundcheckar och den andra sekunden behövs han på ett annat ställe. Att Musikhjälpen ställdes in i Norrköping förra året är något som var väldigt tråkigt men i år så är folk mycket mer taggade inför detta även Andreas. 

-  Jag ser fram emot att få vara med och anordna Musikhjälpen i år och jag hoppas att det blir större än fjolårets Musikhjälpen.   


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin