De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Elever förflyttas från Kungsgård till Eber

 


Lisa Franzén 2023-06-09


Försäljnings- och servicelinjen, även känt som “handelslinjen”, ska till hösten flyttas från Kungsgård till Ebersteinska gymnasiet. Man har hört om namninsamlingar och protester från eleverna, så varför händer detta, och vad tycker eleverna? Detta ska jag ta reda på!

I en intervju med Cecilia Gleisner, rektor på Kungsgård för handels- och administrationsprogrammet, hantverksprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet, får vi reda på bakgrunden till bytet. 


Försäljnings- och servicelinjen tillhör Kungsgård, men har länge delat lokal med De Geers musikelever på annexet. De har inte haft mycket plats att befinna sig på, de har inte haft något eget café, eget hälsoteam, egen matsal och många elever har tidigare uttryckt att de känner sig ganska utanför själva Kungsgård som skola. Detta är ett av argumenten för bytet till Eber. 

 

Andra anledningar till att linjen ska byta från Kungsgård till Eber är att det är bättre att samla alla på ett ställe. Det är en liten linje, och det slösar onödiga resurser att dela upp det istället för att ha det på ett ställe menar Cecilia. Anledningen till att denna lösning behövde tillämpas var på grund av kommunens krav på att minska resurserna och spara pengar. Dessutom skulle det gynna Kungsgård och de elever som står i den långa kön för att få gå deras ekonomiska linje, då det skulle få plats fler om försäljning och servicelinjen samlades på Eber. 


Så, vad tycker eleverna om detta? 

Denna situation har skapat starka reaktioner från eleverna. Enligt tre elever från FS22 var det inte många positiva reaktioner, i alla fall inte från deras klass. 


För det första tycker de att hela situationen länge kändes otydlig, man visste inte riktigt vad som skulle hända och varför. Allt de visste var att de inte längre skulle få gå på skolan de sökte till, vilket har varit ett faktum som frustrerade många.  


Eleverna berättar att de först fick ett vagt mail om vad som skulle hända, och att de lärare de hade inte hade så mycket information. Detta skapade en slags oro för eleverna, och många var arga. På grund av denna frustration skapade försäljning och service -linjens tvåor en namninsamling för att visa hur många de var som inte ville genomgå bytet till en ny skola. 

Cecilia Gleisner tog emot denna namninsamling och skickade den vidare till sin verksamhetschef. 


Eleverna kände inte att de kunde förändra situationen på något sätt, de kände sig inte hörda. Cecilia berättar att själva bytet kommer att genomföras och det är ett uppdrag från huvudmannen, men att hon och skolan försöker hitta andra sätt att tillämpa elevernas åsikter och känslor. Hon berättar till exempel om olika riskbedömningar de har tagit fram för att kunna veta att bytet görs så bra som möjligt. Riskerna är till exempel att eleverna känner sig oroliga eller otrygga med faktumet att börja på en helt ny skola. För att förebygga denna otrygghet har eleverna ett flertal gånger fått besöka Eber och se hur de kommer att ha det i höst. 


Något som Cecilia uppfattade att tvåornas ilska handlade om var att de inte skulle få ta studenten på den skola de spenderat majoriteten av sina gymnasieår på. För att tillämpa dessa åsikter kom de då fram till att ett majoritetsbeslut ska ske av eleverna senare i höst, då de fått vänja sig med sin nya skola. De ska då alltså besluta om de vill ta studenten på Kungsgård eller på Eber. 


Alla nyheter om detta gavs till eleverna under höstterminen, så om vi spolar fram tiden några månader till nutid, ska vi få se hur eleverna känner kring situationen idag. 


De tre eleverna som blev intervjuade känner ungefär likadant, de har nu accepterat det och det är inte längre något man går och är förbannad på. Vissa elever tycker inte att bytet känns dåligt alls, medan andra känner att de fortfarande vägrar byta till Eber. Enligt eleverna från FS22 har de flesta accepterat det nu, och det känns okej att börja på Eber eftersom det i alla fall är med samma klass som nu. 


Eleverna hade önskat att de hade fått vara med delaktiga i situationen, då de tycker att allt ofta kändes otydligt vilket ledde till att hela läget kändes osäkert. De visste inte direkt några detaljer, och samtidigt pågick rykten om vad som skulle hända. 


Sammanfattningsvis har alltså förberedelserna för bytet till Eber varit en lång process som fått starka reaktioner, men har nu blivit accepterat av de flesta. 

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin