De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Victor Lindman, talangen från Vadstena.


Alexander Lindh 2012-11-21

Victor trivs som bäst när han får vara på ishallen med sina lagkamrater.
Bild:Alexander Lindh
Victor trivs som bäst när han får vara på ishallen med sina lagkamrater.

Vita hästen, med sin nya tränare Patrik Klüft har inlett denna säsong på ett ganska mediokert sätt. Idag ska de spela mot Nybro borta, ett lag som förra säsongen ansågs som ett relativt enkelt motstånd. Följ med Victor Lindman, junioren som tagit Norrköpings hockeypublik med storm, och se vad han gör under en matchdag.


Det är en kylig höstmorgon i tidig september, bil efter bil anländer till spelarparkeringen vid Himmelstalundhallen, hemmaarena för det elitsatsande division.1 laget Vita Hästen. Taggade kliver spelarna ur sina bilar en efter en, ikväll är det bortamatch mot Nybro Vikings. Därför samlas spelare och ledare, i vanlig ordning på matchdag i ishallen på morgonen för att köra ett lätt ispass för att få igång benen. Det blir den sjätte tränings-matchen denna säsongen, än så länge har man vunnit tre matcher och förlorat två, vilket en del kanske tycker är ganska mediokert efter förra årets säsong då man var endast en match ifrån att få spela kval upp till allsvenskan. 

 

Ny tränare, nya spelare

Men med en del nya spelare i laget och en ny huvudtränare i Patrik Klüft är det inget annat än normalt att det går lite knackigt i början av säsongen. 

Patrik Klüft, som är gift med friidrottsstjärnan Karolina Klüft, har även han haft en karriär som friidrottare, närmare bestämt stavhoppare. På toppen av sin karriär lyckades han ta ett VM-brons år 2003 i Paris. Efter det bestämde han sig för att lägga friidrotten på hyllan och gå Svenska Ishockeyförbundets utbildning till tränare. Innan Patrik skrev kontrakt med Vita Hästen var han huvudtränare i division.1 klubben Kallinge/Ronneby i tre säsonger. Men det är inte bara tränaren som är ny för denna säsongen, efter den förra säsongen har det både försvunnit och kommit nya spelare till truppen. Bland annat så har juniorerna Mattias Alvarsson(back) och Tim Harrysson(målvakt) stuckit iväg till Huddinge (j20 superelit) och till Kumla(division 1). Flertalet seniorer fick också erbjudande från andra klubbar och är därför inte med på detta årets roster. 

Men som sagt så har det kommit en del nya spelare också, bland annat så har den unga Vadstenatalangen Victor Lindman, född 1995 skrivit på ett kontrakt för Vita Hästen. Men de hetaste nyförvärven inför denna säsongen är Henrik Bankelius från Tingsryd och Ola Svanberg från det före detta allsvenska laget Borås. 

 

 

Kommer från juniorverksamheten

Victor Lindman, som förra säsongen spelade i Vita Hästens j18 och j20 lag, ska idag spela sin sjätte match i Vita Hästens a-lag. 

-Förberedelserna börjar redan dagen innan, det är mycket viktigt att man får frisk luft, vilar ut sig och äter bra dagen innan. Att få tillräckligt med sömn på natten är en självklarhet. Idag samlades laget för morgonträning klockan 9.00, Victor gick upp så tidigt som 7 imorse för att först äta en rejäl frukost och sedan gå en promenad i ca. 30 minuter för att vara klar i kropp och sinne tills han ska gå på is. 

Efter ispasset äter han mellanmål i samlingsrummet tillsammans med några lagkamrater, innan han kör 20 minuter på träningscykel följt av en lång stunds stretching. Efter denna procedur av förberedelser duschar Victor och går hem till sitt rum på Himmelstahus, där han bor tillsammans med många andra elever på hockeygymnasiet i Norrköping. 

-Idag är det tre timmar mellan morgonpasset och när laget ska ge sig av, då går jag gärna hem och sover en stund och äter en god pastasallad eller något liknande, kanske sätter jag mig en stund i bastun också för att slappna av i musklerna, berättar Victor. 

 

En av två 95-or i laget 

Eftersom Victor, tillsammans med 95- forwarden Oskar Carlsson är yngst i laget i år, är det de som ansvarar för att boll och stereo kommer fram och tillbaka på bortamatcherna. När jag frågar dem om det inte känns surt att ha mer att bära än alla andra svarar de båda att det är smällar man får ta om man vill vara med, och knallar glatt ut mot bussen med stereo, boll och sina egna utrustningar. 

Även på bussen är de yngre mindre lyckligt lottade, då den som är äldst väljer plats först, sedan väljer man plats i rakt nedstigande led. 

-Ofta sitter man på samma plats hela säsongen, om de äldre är nöjda med sina platser det vill säga, annars kan det bli lite diskussioner om vem som ska sitta var, förklarar Victor. 

Jag lägger märke till att det är väldigt olika hur olika spelare laddar upp på bussen, längst bak sitter 5-6 spelare vid bordet på bussen och spelar kort, i mitten sitter de flesta och tittar på film eller snackar, och längre fram är det tyst och man sover. Victor sitter på den främre delen av mitten tillsammans medOskar Carlsson och tittar på film på datorn.

-Vi sitter bredvid varandra på varje match och turas om att fixa nya filmer till varje resa, säger de. 

Efter ungefär halva resan äter de flesta maten som laget har med sig, oftast är det någon sorts kött med potatis. Det är ju trots allt viktigt att få i sig protein och kolhydrater om man ska prestera idrottsmässigt. 

-Många utomstående är säkert nyfikna på hur det är att komma in som en ”gallerspelare” i ett a-lag, hur är det egentligen, är det jobbigt?

-Nej, jag tycker bara att det är kul. I början var det lite nervöst innan man kommit in riktigt i gruppen, och på de första träningsmatcherna var det lite darrigti benen, men de äldre rutinerade spelarna i laget hjälper mig mycket och snackar hela tiden på plan vilket gör det mycket lättare att spela. 

 

Hockeyspelare, ett yrke med väldigt få semesterdagar

Hockeyspelare är kända för att ägna större delen av sin fritid åt hockeyrelaterade aktiviteter, men vad gör man egentligen när man är ledig från allt sådant?

-Bra fråga, det är ju trots allt inte allt för många dagar om året man är ledig ifrån hockeyn. Men på sommaren när det är träningsfria dagar är jag gärna på sjön och åker vattenskidor, fiskar och badar med vänner. Mellan skola och träning och påkvällarna gillar jag mest att vara hemma och ta det lugnt, umgås med vänner och spela lite tv-spel. 

 

Jobbigt motstånd i en minst sagt medioker match från Vita Hästens sida

Idag förlorar man tyvärr matchen mot Nybro med 5-2, så på hemresan är det en ganska tyst och deprimerande stämning. Väl på ishallen packar alla upp sina grejer i en väldig fart.

- Efter förlust vill de flesta bara åka hem till  sin familj och ta det lugnt, efter vinst brukar det vara mer festlig stämning när man kommer tillbaka och man blir kvar lite längre, kanske drar man också hem till någon i laget och roar sig tillsammans. 

Vad gör man egentligen om kvällarna när man kommer hem efter en lång resa?

-Eftersom att vi förlorade idag går jag nog bara hem, äter något, tar ett bad och spelar lite tv spel. Det blir nog också en hel del grubblande över vad man kunde gjort annorlunda på matchen, både som lag och som individ. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin