De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Farligt beroende


Molly Härnbro 2023-05-31

Bild:Liam Skoda

Det finns massvis olika typer av beroenden, men alla beroenden har en gemensam faktor- hjärnan. Hjärnan är våran vän, som styr allt i kroppen, men ibland lurar hjärnan oss. När hjärnan har ett beroende registrerar hjärnan det och dras till beroendet - som en magnet dras till metall och fastnar.


Sjuksköterskan Ann Danielsson berättar om faran med beroende. 

- Det är väldigt lätt att få ett beroende, då man oftast inte märker det förrän hjärnan suktar efter substansen eller aktiviteten. Det spelar ingen roll vilken typ av beroende du har, då all typ av beroende registreras i hjärnan. 

Att ha ett beroende kan ha påföljder som kan vara skadligt på olika sätt, både för en själv och andra. Det kan påverka ekonomin, den psykiska och fysiska hälsan, och det kan skada  relationer till andra personer. 


Alla typer av beroende registreras i hjärnan, då hjärnans beteende har kroniskt förändrats och behöver substansen för att dopaminerna, endorfinerna och belöningssystemet i hjärnan ska uppfyllas. Det är inte bara grövre saker, såsom droger som klassas som beroendesjukdom, för idag klassas även mindre saker, till exempel nikotin, koffein och socker som beroendesjukdom. 


Man kan fråga sig, “Vad är ett beroende?”, och ett beroende är ett beteendefenomen som påverkar hjärnan och kroppen. Det är ett psykiskt fenomen som utgör de fysiska och psykiska anledningarna till att en person fortsätter att riskera sig själva för något som de vet är skadligt. 


Ann berättar att beroende är något som är väldigt vanligt idag.

- - Det finns i alla åldrar och olika typer av substanser, men det är vanligt att man är beroende av annat än substanser. Man kan vara arbetsnarkoman, spelnarkoman, sexnarkoman -  alltså att man är beroende av en handling. 


Hur vet jag då om jag möjligtvis är beroende, kanske du undrar. Du är beroende om du längtar eller suktar efter substansen. Om bruket av substansen dominerar din ekonomi och ditt sociala liv, och om substansen prioriteras högre än din hälsa. Har du svårt att styra intaget av substansen? Ja, då är du beroende. Eller? 


Vad säger psykologen och spelberoendeforskaren Thomas Nilsson? I sin bok Jakten på Jackpot, säger han att det finns sex stycken viktiga kriterier som ska uppfyllas för att ett beteendemönster ska betecknas som ett beroende. 

Så gör vårt beroendetest och se om just du har ett beroende;

  1. Upptagenhet - Du är helt upptagen av aktiviteten i fråga. Det mesta av din vakna tid går till att fundera över aktiviteten.

  2. Sinnesförändring - Aktiviteten är en genväg till att må bättre på kort sikt.

  3. Toleransökning - Din hjärnas tolerans av substansen ökar, vilket gör att du måste öka substansens mängd för att få samma kick.

  4. Abstinenssymtom - När du varit ifrån substansen en längre tid än vanligt, så upplever du jobbiga fysiska och psykiska symtom.

  5. Konflikter - Konflikter med personer i din omgivning, eller inre konflikter, som att bryta ett löfte du givit dig själv.

        6. Återfall - Om du börjar med substansen igen efter att du har försökt sluta med den

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin